ГоловнаНадзвичайні події

Мешканець Львова намагався продати радіоактивні матеріали за 40 тис. грн

Служба безпеки України затримала у Львові продавця радіоактивних матеріалів. Чоловік придбав  17 димосповіщувачів  з ізотопами плутонію та америцію   і  хотів  їх  перепродати  за 40 тисяч гривень.  Проти торговця порушено  карну справу за  ч.1   ст 265 ККУ ( незаконний обіг радіоактивних матеріалів). Про це йдеться на сайті проету "Крок до безпеки".

Незаконний обіг радіоактивних матеріалів -   далеко не вигадка, -  так відреагували  у ГС Чорнобильський інститут досліджень і розвитку  на  затримання  ще одного торговця радіоактивними матеріалами.   Заробити на такій оборудці  можна лише  тюремне ув»язнення та проблеми зі здоров»ям.  А ще такі факти свідчать про  велику кількості  ДІВ поза межами державного регулювання і необхідність проведення  в країні повномасштабних  інформаційних безпекових проектів, як це нині відбувається у Дніпропетровській області.

«Проект «КРОК до безпеки» якраз    спрямований на  розвінчування міфу про  можливість збагачення на радіоактивних відходах, ми розповідаємо  громадянам про правила поведінки у випадку виявлення ДІВ,   розповідаємо про шкоду для здоров»я від несанкціонованого  поводження з джерелами,  консультуємо громадян   на гарячій лінії за номером 080021 41 61, пояснюємо куди  звертатися за допомогою, і  найголовніше -  доносимо  інформацію що  кримінальної відповідальності вразі добровільного повідомлення про наявність чи знаходження ДІВ немає. А от за будь – які спроби незаконного поводження чи продажу стаття є. І тут вибір простий. Або здати ДІВ   і жити спокійно, або мати проблеми із законом – зауважила керівник проекту «КРОК до безпеки»  Олена  Сальник.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook