ГоловнаНадзвичайні події

Ракетний удар по багатоквартирному будинку в Дніпрі: у Росії вже назвали власні «версії» трагедії

У Дніпрі ще не встигли подолати наслідки терористичної ворожої атаки 14 січня, як російські пропагандисти продовжують поширювати брехню, відбілюючи злочин РФ та звинувачуючи Україну. Після спроби перенести вину за трагедію на сили ППО, російські пропагандисти вирішили звалити провину на СБУ. Про це повідомляють у редакції 056. 

Зокрема російський журналіст Р. Осташко та низка інших медіа поширюють наратив, нібито про вину у трагедії СБУ заявляють жителі Дніпра. Так були поширені фейкові свідчення щодо того, що попадання ракети у багатоповерхівку не було. Саме руйнуванні є провиною СБУ, яка «підірвала» дім заради «картинки», як підтвердження для західних ЗМІ. При цьому є лише публікації в онлайн ЗМІ, які легко можна відкоригувати. Фото, відео чи аудіо докази цих звинувачень відсутні. 

Пропагандисти стверджуєть, що на момент трагедії було чутно три вибухи, а наразі СБУ не дає дозволу на зйомку, мовляв «на місці присутні правильні фотографи та відеорепортери», для фальсифікації даних. Редакція 056 зазначає, що на місці трагедії разом з оперативними службами, перебувають місцеві мешканці та представники ЗМІ. Роботі преси не перешкоджають і єдині заборони, які діють продиктовані заходами безпеки. 

Також, ЗМІ РФ розповсюджують інший фейк, нібито у будинок потрапила ракета ППО. Мовляв внаслідок попадання сталася вторинна детонація, найімовірніше, це результат вибуху газу. 

Насправді будинок в Дніпрі зруйнувало ударом російської балістичної ракети. 

Окрім цього, факт влчученя російської ракети підтверджується на відео, на якому чутно лише один вибух. 

За словами речника Повітряних Сил України Юрія Ігната, запуск ракети над Дніпром відбувався з бомбардувальника дальньої дії Ту-22М3 з Курської області та Азовського моря. Загалом було 5 пусків таких ракет. Х-22 називають «убивцею авіаносців»

Повітряні ЗС України офіційно підтвердили, що українська ППО не збивала жодних ракет Х-22, випущених Росією по Україні 14 січня.

Пропаганда РФ укотре прагне виправдати злочини росіян проти мирних українців й звинуватити у вбивстві цивільних Україну. Такий прийом пропагандисти застосовують чи не щоразу після того, як внаслідок російських ударів гинуть мирні люди.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook