ГоловнаCуспільство

​«Просто диво якесь!», — дніпряни у захваті від відремонтованого Селянського узвозу

«Нас почули і зробили таку красу — безпечну та комфортну», - так містяни реагують на оновлений Селянський узвіз. Дніпряни дуже задоволені якістю робіт. Про це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

Відтепер узвозом зручно проїхати з дитячим візочком, велосипедом або просто — прогулятися пішки. Для автомобілістів тут тепер справжня оаза. Селянський узвіз був побудований більше 70 років тому. Утім, за цей час тут не було ані ремонту, ані заміни дорожнього покриття — колишні керманичі міста просто не наважувалися братися за такий складний інфраструктурний проєкт. Місцеві мешканці проводили імпровізовані ремонти, пізніше створили петицію, яка набрала необхідну кількість голосів. Люди переконані, що їхні прохання чують, а Дніпро — будується з любов’ю, на довгі роки. 

Нормальна дорога на узвозі для водіїв була настільки очікувана, що автомобілісти нині рахують дні до настання вихідних — коли тут відкриють рух: «Нарешті, нарешті зробили цей ремонт. Спасибі вам, Борисе, здоров‘я вам! Раніше тут жах був. Я не їздила тут, лише в об‘їзд. Тепер — краса», — захоплено розповідає городянка Світлана Чурілова. 

Про те, що вберегти ходову автомобіля на Селянському узвозі до ремонту було неможливо, згадує і місцевий мешканець Сергій Сліпуха. Чоловік мешкає тут 23 роки, тож переконує — те, що місцева влада почула людей та взялася за цю вулицю, є чи не справжнім дивом. 

«У нас уже не було жодної надії, що в когось дійдуть руки. Ходова авто була постійно розбита. Та сталося справжнє диво. Раді будуть і водії, і пішоходи, для яких облаштували зручний тротуар. Ми з друзями взимку ходимо на рибалку, тож часто заважали машинам — бо ніде було пройти. Нині ж зробили просто дивовижно. Думаю, тепер у нас почнеться нове життя», — сказав пан Сліпуха, і додав, що така турбота мера Філатова про містян нагадує йому любов і вдячність сина до батьків. 

Під час капітального ремонту вирішили одну з «хронічних» проблем узвозу з дощовою каналізацією — уклавши понад півкілометра мереж, пристосованих до великої кількості опадів. Так, за радянським проектом під узвозом повинна була проходити система водовідведення, до якої планували підключити нові дощоприймачі. Під час демонтажу старого покриття з'ясувалося, що це не так. Від Мандриківської до Набережної мережа була частково забетонована, а частково —забита сміттям. Тому більшу частину зливового колектора вздовж спуску укладали з нуля. Решту - прочистили.

«Краще стало — дуже відчутно. Пам‘ятаю, піднятися було неможливо. Брудно було, некомфортно. Тепер — інша справа», — каже місцева мешканка Олена Біденко.

На проїжджій частині поклали залізобетонні плити. Зробили це саме через чималий ухил узвозу — асфальтне покриття просто б «сповзало». Натомість ці армовані плити витривалі до навантажень. На відремонтованих тротуарах – плитку, і огородили пішохідну зону. Перед перехрестями є смуги з тактильною плиткою і необхідні заниження бордюрів.Також капітально відремонтують покриття примикань внутрішньоквартальних проїздів до будинків і всіх перехресть, оновлять зовнішнє освітлення дороги і пішохідної зони. Представник підрядної організації, що виконує роботи, наголошує: радий, що їм довірили втілити такий складний і дуже важливий проєкт. «Гарантію даємо 10 років», — сказав Євгеній Ставманенко.

Загалом у Дніпрі протягом останніх років системно ремонтують дороги та внутрішньоквартальні проїзди — не лише в середмісті, а й у віддалених районах.

«Ми зробили повну реконструкцію Селянського узвозу, починаючи з травня. Я радий, що вдалося завершити цей проєкт. Він був непростий, зокрема й з точки зору інфраструктурності. Та незважаючи на це, ми кожен день робимо місто затишнішим і безпечнішим», — сказав міський голова Дніпра Борис Філатов.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook