ГоловнаCуспільство

На місці поховання розстріляних євреїв встановили пам‘ятну дошку

На території Верхівцевського психоневрологічного інтернату Дніпропетровської обласної ради відкрили пам‘ятний знак. Його встановили на місці поховання жертвам Голокосту, невинно вбитих нацистами.

«У балці біля цього меморіалу 80 років тому було розтріляно 18 єврейський утриманців карцеру, що в роки Другої світової війни розташовувався на місці сучасного Верхівцевського інтернату. Утриманців морили голодом, били, грабували. А в листопаді 1941 року скинули в яму і розстріляли. Цей меморіал - перший пам‘ятний знак жертвам Голокосту, встановлений у новосформованому Кам‘янському районі Дніпропетровщини. Нехай він стане символом незабуття тих страшних подій, аби наші нащадки пам’ятали й не повторювали такі прояви жорстокості», - зазначила радниця голови Дніпропетровської обласної ради з питань культури Наталія Хазан.

Меморіал встановила «Іудейська Релігійна громада у м. Кам‘янське» за рахунок Об‘єднаної єврейської общини України.

«За три місяці в Україні наша громада встановила 37 подібних меморіалів на непозначених єврейських цвинтарях, місцях масових захоронень та місць розстрілів. Восени у Верхівцевській громаді плануємо відкрити ще одну меморіальну дошку на місці масового поховання закатованих євреїв», - розповів Віталій Камозин, операційний директор общини.

Під час відкриття була прочитана поминальна молитва Кадіш. Також присутні, згідно давньої єврейської традиції, поклали до меморіалу камені на знак пам’яті про загиблих.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook