ГоловнаCуспільство

Фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі допомогли родині лелек в Софіївці

В смт Софіївка на Дніпропетровщині фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі встановили безпечну платформу для лелек, які оселилися на старій електроопорі. Через велику вагу гніздо, яке звили птахи, покосилося та могло впасти на лінії під напругою. На допомогу родині лелек прийшли місцеві жителі та енергетики компанії. Про це повідомляє відділ з комунікацій ДТЕК Дніпровські електромережі.

Родина білих лелек прилітає в Софіївку вже кілька років. Для гніздування уподобали стару недіючу дерев'яну електроопору поряд з будинками. З плином часу вона нахилилася під вагою гнізда й нависла над діючими електролініями, що створило небезпеку для птахів. Жителі селища звернулися до енергетиків з проханням врятувати лелек.

Фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі разом з екологами обстежили ділянку та виготовили безпечну платформу для гнізда. Спеціально під неї встановили нову 9-метрову опору поруч, на яку за допомогою автокрану акуратно перенесли конструкцію. Металева платформа не дасть важкому гнізду сповзти на лінії, убезпечить птахів від удару струмом, лінії електропередач від аварійних ситуацій, а клієнтів – від позапланових відключень й коротких замикань.

«ДТЕК Дніпровські електромережі вже кілька років реалізує проєкт щодо захисту лелек. Це послідовне виконання стратегії ДТЕК-2030, заснованої на принципах ESG, цінностях та відповідальності бізнесу за прогрес в досягненні цілей сталого розвитку Глобального Договору ООН. Нова платформа в селищі Софіївка – ще один крок зі збереження біорізноманіття Дніпропетровського регіону. Крім того, восени, як тільки лелеки покинуть гнізда, ми плануємо встановити ще близько 10 платформ в рамках проєкту #Лелеченьки», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Нещодавно таку ж операцію з порятунку провели в селі Личкове Магдалинівського району. Щоб переселити сім'ю лелек, енергетики також встановили поруч окрему опору зі спеціально виготовленої металевою конструкцією, куди і перенесли гніздо.

Всього в рамках програми орнітологічної безпеки ДТЕК Дніпровські електромережі вже встановив близько 170 безпечних конструкцій для гнізд білого лелеки. А також дерев'яні та металеві гніздування для сов-сплюшок та червонокнижного голуба-клінтуха, який охоче селиться на електроопорах. Крім того, для захисту птахів на лінії монтують спеціальні кожухи на ізолятори та проводи, а також світловідбиваючі маркери, які роблять їх безпечними для птахів та виключають ризик перебоїв електропостачання для клієнтів.

Коротке відео, як встановлюють подібні птахозахісні пристрої, можна побачити за посиланням.

Довідка

ДТЕК Мережірозвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook