ГоловнаCуспільство

Дніпрян вкотре закликають не використовувати штучних квітів під час поминальних днів

Мерія Дніпра просить мешканців не купувати штучної атрибутики для поминальних днів. Адже цей вид пластику небезпечний для навколишнього середовища – він забруднює не лише повітря, а й ґрунтові води та сам ґрунт, йдеться у повідомленні прес-служби Дніпровської міської ради.

«Ми щороку вивозимо з міста близько сотні тонн цієї продукції на полігон. Дуже багато випадків, особливо в сільській місцевості, коли цю атрибутику спалюють, а радіус забруднення діоксинами внаслідок таких дій сягає 20 км. Тобто ця продукція небезпечна набагато більше, ніж звичайні пластикові пляшки, бо вони хоча б піддаються переробці, а штучні квіти та вінки – ні», – говорить заступник директора департаменту екологічної політики ДМР Ярослав Крисько.

З 2017 року департамент торгівлі та реклами Дніпровської міської ради проводить рейди задля виявлення стихійної торгівлі поминальною атрибутикою з пластику. Штраф за порушення – до 1700 гривень.

«Хочу нагадати, що виносна торгівля будь-яких товарів здійснюється на підставі договорів, які укладають із КП «Дніпровські активи». Але варто зазначити, що комунальне підприємство не укладає договорів з підприємцями, які продають ритуальну атрибутику, виготовлену із пластику», – зазначив директор департаменту торгівлі та реклами ДМР Олександр Малишко.

Також департамент екологічної політики Дніпровської міської ради пропонує використовувати альтернативу – ритуальні свічки або висаджувати живі квіти.

«Ми дуже сподіваємось, що після нашої перемоги законодавчі органи внесуть відповідний акт, який заборонить розміщувати на кладовищах штучні квіти. А поки давайте привчатися самостійно берегти нашу природу», – додав Ярослав Крисько.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook