ГоловнаCуспільство

Філатов прочитав лекцію для студентів, де розповів, якою стала економіка Дніпра під час війни. Заняття зібрало понад 800 слухачів

Міський голова Дніпра Борис Філатов, який також є доктором політичних наук, поспілкувався зі студентами Університету митної справи та фінансів. Лекція, яку він прочитав, стала найвідвідуванішою з тих, що виш проводив у форматі відеоконференції. Так до онлайн-заняття із можливістю поставити запитання долучилися понад 800 слухачів. Це студенти, викладачі та співробітники університету, повідомляють у прес-службі Дніпровської міськради.

У своєму виступі мер Дніпра детально розповів про те, як місто живе протягом трьох місяців війни. Філатов зауважив, що військова агресія РФ нині позначається на економіці Дніпра не так суттєво — у порівнянні з іншими територіальними громадами України. Водночас він наголосив, що нехтування містянами оплатою комуналки створює відчутне навантаження для муніципального бюджету. Так, за його словами, комунальна галузь недоотримала 60 %, а за воду платить лише половина міста.

«Зрозуміло, що зайвих грошей зараз немає ні в кого, але ж вартість води непорівнянна з вартістю опалення. Натомість хлор, яким очищується вода на водоканалі, лише дорожчає. І хоча Дніпро має запаси реагентів, вони не генерують самі себе. Тож, якщо така невтішна тенденція продовжуватиметься, місто буде змушене все більше і більше дотувати свої комунальні підприємства. Те саме відбувається зараз з нашим транспортним сектором. Бо якщо б ми не робили цього, він би зупинився, а отже рух містом просто б завмер. Тож фактично це баланс між «не дуже добре» і «надзвичайно погано»», — сказав Філатов, додавши, що Дніпро при цьому робить все, аби соціальні виплати фінансувалися в повному обсязі.

Мер також розповів про те, як місто вже прийняло понад 200 тис. переселенців з гарячих точок, а також про релокацію підприємств звідти. 

Водночас, розповідаючи про державні пріоритети економіки, Філатов пояснив, що із початком війни діють певні обмеження, які унеможливлюють проведення в містах капітальних ремонтів чи будівництва. Він наголосив, що нині основним пріоритетом бюджетів міст залишається фінансування фортифікації та тероборони: «Дніпро наразі виділив на тероборону 350 мільйонів. І в планах збільшити цю цифру ще на 500 мільйонів».

Мер Дніпра підкреслив також, що нині для економіки міста та країни загалом є важливим дотримання балансу в усіх гілках влади.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook