ГоловнаCуспільство

Як замінити газовий котел законно та безпечно?

Достеменно відомо, що найчастіше аварійні ситуації при експлуатації природного газу у побуті трапляються через недотримання елементарних правил безпеки та самовільне втручання непрофесіоналів у газові мережі. У цьому матеріалі спеціалісти АТ «Дніпрогаз» розкажуть, як замінити газове обладнання у законний спосіб, не піддаючи ризику не тільки власне здоров'я і життя, а й безпеку своїх рідних та сусідів.

Основним завданням АТ «Дніпрогаз» є забезпечення безперебійного та безаварійного розподілу природного газу для мешканців Дніпра та Дніпровського району. Варто зазначити, що серед технічних порушень, які виявляють спеціалісти у ході виконання регламентних робіт на системі газопостачання, одним з найпоширеніших та небезпечних є самовільна заміна/встановлення газових приладів.

Згідно до вимог пп. 6 п. 1 глави 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2494, та п. 5.7 глави 5 розділу V Правил безпеки систем газопостачання (ПБСГ) у разі виявлення самовільно підключених, замінених та/або встановлених газових приладів спеціалісти газової компанії зобов’язані відключити зазначені прилади від системи газопостачання шляхом встановлення заглушки.

Аби уникнути подібних ситуацій та споживати газ безпечно і надійно, спеціалісти газорозподільної компанії нагадують: якщо клієнту потрібно змінити місцерозташування котла, колонки або газового лічильника, замінити обладнання на нове, більш потужне або встановити додаткові газові прилади, змінити місце прокладки газових труб – слід звернутися до Оператора ГРМ та замовити послугу з реконструкції системи газопостачання. 

Найпоширеніша ситуація, коли котел відпрацював понад 10 років, і його коефіцієнт корисної дії може суттєво знизився. Як наслідок, прилад споживає більше газу і потребує частої заміни комплектуючих. Логічно, що його вигідніше замінити на нове, надійне та енергоефективне обладнання.

Реконструкція газових мереж здійснюється у декілька етапів:

1. видача технічних умов

2. розробка проектно-технічної документації

3. тимчасове обмеження газопостачання для виконання будівельно-монтажних робіт

4. демонтаж/монтаж газових мереж/газових приладів

5. перевірка газопроводу на герметичність, якщо реконструкція передбачала заміну газового обладнання у приміщеннях

6. прийом в експлуатацію і пуск газу на газові прилади.

Як діяти споживачу, щоб замінити котел у легальний спосіб?

Замовнику треба обов’язково звернутися до Оператора ГРМ. У Дніпрі та Дніпровському районі це АТ «Дніпрогаз». Чинним законодавством заборонено самостійно проводити заміну і ремонт газового обладнання. Згідно п. 5.5 розділу V ПБСГ заміна газового обладнання виконується за заявою власника (орендаря, наймача) до газорозподільного підприємства суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Слід пам’ятати, що підрядні організації, які мають ліцензію, можуть виконувати лише проектування та будівельно-монтажні роботи, передбачені проектом реконструкції. Обмежують газопостачання перед заміною котла чи іншого обладнання і потім здійснити пуск газу виключно фахівці Оператора ГРМ. Це обумовлено тим, що саме працівники газорозподільного підприємства несуть відповідальність за герметичність газової системи та проводять на ній контрольне опресування.

Споживачу також необхідно проінформувати Оператора ГРМ про модель нового котла, навіть якщо його потужність не зміниться, та оформити документи належним чином. Документи щодо заміни газового обладнання передаються до архіву газорозподільного підприємства.

Для легальної заміни котла дніпряни можуть звернутися із заявою до 104.ua Клієнтських просторів, які обслуговують споживачів АТ «Дніпрогаз», надати пакет документів і чекати вдома на комплекс робіт з реконструкції «під ключ».

У Дніпрі 104.ua Клієнтські простори працюють за наступними адресами: вул. Паторжинського, 24 та просп. Слобожанський, 96.

Якщо клієнт замовляє проект або будівельно-монтажні роботи у підрядної організації, йому особисто доводиться контролювати усі процеси, а саме: отримати умови у АТ «Дніпрогаз» технічні умови, знайти проектантів, погодити готовий проект у газорозподільної компанії на відповідність технічним умовам. Потім споживач має знайти підрядну організацію, яка виконає будівельно-монтажні роботи. Перед їх початком треба повторно звернутися до оператора ГРМ, щоб припинити газопостачання, а після завершення - щоб відновити розподіл газу.

Скільки коштує заміна котла?

Клієнти АТ "Дніпрогаз" можуть скористатися акційною пропозицією для заміни існуючого котла за фіксованою ціною 8500 грн. Послуга дійсна за умови купівлі котла у 104.ua Клієнтських просторах, якщо розташування приладу та потужність споживання газу не змінюються, а також відсутня необхідність змінювати систему димоходу.

До вартості акційної послуги з реконструкції входить демонтаж/монтаж обладнання, оформлення пакету дозвільних та технічних документів, сертифіковані матеріали та комплектуючі, увесь спектр робіт фахівців АТ "Дніпрогаз". Саме тому, обираючи пакетну послугу з придбання та заміни опалювального газового котлу через 104.ua Клієнтські простори, можна суттєво заощадити час та гроші.

Більш детально з усім асортиментом обладнання та його характеристиками можна ознайомитися на сайті market.104.ua. При цьому фахівці у 104.ua Клієнтських просторах здійснюють індивідуальний підбір газового обладнання (газові котли, водонагрівачі, плити, лічильники, модеми, сигналізатори) відповідно до потреб клієнта.

Зауважимо, що в інших випадках заміна газового обладнання виконується із отриманням технічних умов на реконструкцію системи газопостачання.

Отримання технічних умов є обов'язковим, якщо змінюється потужність, функціональне призначення обладнання, його місцерозташування та системи димовідведення, але за умови, що заміна котла не потребуватиме збільшення типорозміру лічильника газу. Якщо потребується збільшення типорозміру лічильника, клієнту буде запропоновано послугу з приєднання.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook