ГоловнаCуспільство

Медзаклади області знову отримуватимуть кошти від держави за кожного пролікованого пацієнта

Медзакладам, які уклали договір із Національною службою здоров’я України, відновлюють оплату за надані послуги та пролікованих пацієнтів. Про це повідомили під час брифінгу у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації. 

«З початку повномасштабної війни лікарням виплачували фіксовану суму. Це 1/12 від вартості послуг за пакетом медичних гарантій на 2022 рік. Аби забезпечити стабільну роботу. Нині повернулися до звичної довоєнної системи», – розповіла директорка Східного міжрегіонального управління департаменту НСЗУ Наталія Будяк. 

Вона додала, що медзакладам знову платитимуть на основі поданих електронних данних. Там вказується кількість пролікованих людей та наданих послуг. Більше пацієнтів – більше коштів.

«У лікарнях області додалося пацієнтів. Зокрема, переселенців. У медзакладів з’явилися можливість отримувати кошти за кожного, кому надали допомогу. Замість фіксованої суми. Більше грошей – це більше можливостей лікувати людей та мотивувати працівників», – зазначила Наталія Будяк. 

Вийняток – громади, розташовані у зоні бойових дій. На Дніпропетровщині таких сім. У Криворізькому районі – Широківська і Зеленодольська. У Синельниківському – Великомихайлівська, Маломихайлівська, Новопавлівська, Межівська, Покровська. Їх медзаклади продовжуватимуть отримувати стабільне фінансування – 1/12 від вартості послуг за пакетом медичних гарантій-2022. А ще виплати за фактично надані пріоритетні послуги. Серед таких рання діагностика новоутворень: мамографія, бронхоскопія, гістероскопія. 

«Медзаклади у зонах бойових дій не завжди можуть працювати на повну потужність. Крім того, з небезпечних територій евакуювалася частина мешканців. Аби підтримати лікарні, працює система фіксованих виплат», – наголосила Наталія Будяк. 

Програма медичних гарантій – це медпослуги, які пацієнт може отримати безкоштовно. Договір на їх надання із лікарнями укладає Національна служба здоров’я України. Вона і сплачує послуги.

Безоплатну первинну допомогу в закладах, які підписали договори з НСЗУ, пацієнт може отримати за місцем підписання декларації. Спеціалізовану – за електронним направленням лікаря. Направлення не потрібне для прийому у гінеколога, психіатра, стоматолога  і  нарколога. Безкоштовно кожному надається екстрена меддопомога.

У Програмі медичних гарантій-2022 – всі основні види медичної допомоги. Загалом – 38 пакетів послуг.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook