ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні вшановують пам'ять преподобного Михайла Малеїна

25 липня у церковному календарі – день преподобного Михайла Малеїна (962). Він перебував у спорідненості з візантійським імператором Левом VI Мудрим. У 18 років прийняв чернечий постриг під ім'ям Михайло. Виконував важкі слухняності, незважаючи на знатний рід, і став прикладом великого смирення.

Через час йому дали сан священика і Михайло показав, як священство може співіснувати з чернецтвом. Довгі роки він вів чернече життя під керівництвом старця Іоанна, який незабаром благословив Михайла на життя в печері. П'ять днів святий молився, а в суботу та неділю йшов до храму молитися. Незабаром до нього почали приходити люди, які шукають порятунку і через деякий час Киминська гора наповнилася багатьма святими обителями.

Близько 953 року в число братії вступив юнак Авраамій, який прийняв постриг під ім'ям Афанасій. Згодом саме він заснував Афонську лавру.

Також сьогодні день Ікони Божої Матері, що називається «Троєручиця» (VII). День пам’яті мчч.Прокла та Іларія (II), мц. Голіндухи, у св. Хрещення Марії (591), прпп. Іоанна (998) та Гавриїла (X) Святогірців, мчч. Феодора варяга та сина його Іоанна, у Києві (983), прп. Арсенія Новгородського (1570) та Симона Воломського (1641).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook