ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира

28 липня у православному календарі — день пам’яті рівноапостольного князя Володимира. Він був онуком княгині Ольги та сином князя Святослава Ігоревича. У 980 році він сів на престол у Києві. Найголовнішою справою його життя стало хрещення Київської Русі та запровадження на її території християнства.

Він був язичником, коли почав вимагати руки царівни Анни – сестри візантійських імператорів Костянтина та Василія. Імператори погодилися, але за однієї умови – князь прийме християнство і запровадить його в Київській Русі.

Зрештою князь Володимир охрестився та одружився з Анною. Повернувшись до Києва, він відпустив всіх своїх наложниць та охрестив синів. Відразу він почав знищувати ідолів, скинувши найважливішого з них (Перуна) в Дніпро. Дружинники та бояри, наслідуючи князя, прийняли християнство.

1 серпня 988 року він охрестив води Дніпра, прочитавши над ними молитву. Потім грецьке духовенство на чолі з першим митрополитом Київським святителем Михаїлом почало хрестити киян.

Завдяки християнській вірі Київська Русь змогла об'єднати давньоруські землі, дати поштовх розвитку культури, архітектури, писемності. Почали відкриватися школи. За сприянням князя Володимира в Новгороді, Чернігові, Білгороді відкрили єпископські кафедри. А 922 року він відвідав Волинь, де також навернув на християнство велику кількість місцевих мешканців.

Помер Володимир Великий 15 липня 1015 року. Його поховали у збудованій ним Десятинній церкві.

Також сьогодні у церковному календарі – Собор київських святих і день пам’яті мучеників Кирика та Іулітти (бл. 305), мч. Авудіма (IV).

Браковінчання не відбувається.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook