ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні вшановують пам'ять Святителя Іона, архієпископа Новгородського

Сьогодні, 18 листопада, православні молитовно вшановують пам'ять Святителя Іона, архієпископа Новгородського.

Святитель Іона, архієпископ Новгородський, у світі Іоан, рано залишився сиротою і був усиновлений однією благочестивою вдовою, яка жила в Новгороді. Вона дбала про виховання хлопчика і віддала його до школи. Блаженний Михайло Клопський, зустрівши одного разу Іоана на вулиці, передбачив, що він буде архієпископом Новгорода. Іоанн прийняв постриг у Отенській пустелі, за 50 верст від міста, був ігуменом цієї обителі, звідки новгородці в 1458 році обрали його в архієпископи, після смерті святого Євфимія.

Архієпископ Іона побудував перший на новгородській землі храм на честь Преподобного Сергія Радонезького (1463). Дбаючи про відродження переказів новгородської церковної старовини, він викликав у Новгород відомого упорядника житій святих Пахомія Логофета, який написав, на підставі місцевих джерел, служби і житія найвідоміших новгородських святих.

До цього часу належить початок заснування Соловецького монастиря. Святитель Іона надав велику допомогу облаштуванню обителі. Преподобному Зосімі він видав особливу благословенну грамоту, за якою віддавав (разом із мирською владою Новгорода) у володіння нової обителі весь Соловецький острів. Після багатьох праць святитель, відчуваючи наближення своєї кончини, написав духовну, заповідаючи поховати його тіло в Отенській обителі. 5 листопада 1470 року, причастившись Святих Таїн, святитель відійшов до Господа.

Також у цей день вшановують пам'ять мучеників Галактіона та Єпистимії (III), Тихона, патріарха Московського та всієї Русі, апостолів від 70-ти Патрова, Єрма, Ліна, Гаія, Філолога (I), святого Григорія, архієп. Олександрійського (813-820). Отців Помісного Собору Руської Церкви 1917–1918 років, священномученика Гавриїла пресвітера (1937).

Браковінчання цього дня не відбуваються.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook