ГоловнаCуспільство

До 300-річчя з Дня народження Григорія Сковороди: усі громади Дніпропетровщини підготували тематичні заходи

Провели лекції, семінари, вікторини, тематичні години. Організували виставки, дискусійні клуби, вечори поезії, кінопокази. Створили інформаційні відео. В усіх громадах Дніпропетровщини підготували заходи до 300-річчя з Дня народження Григорія Сковороди. Про це розповіли під час брифінгу в обласній військовій адміністрації.

«До 300-річчя видатного філософа Григорія Сковороди в усіх громадах Дніпропетровщини провели онлайн та офлайн заходи. Тематичні години, лекції, семінари, «круглі столи», диспути, літературні читання та вечори поезії. Долучилися навчальні заклади, музеї, театри, бібліотеки. Сьогодні надзвичайно важливо популяризувати українську культуру», – зазначила провідний спеціаліст відділу управління культури, туризму, національностей та релігій Дніпропетровської ОВА Оксана Кравець. 

У Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Яворницького прочитали лекцію на тему «Сковорода і наш край». Театр ім. Шевченка підготував виставу, взявши за основу твори і листи письменника.

У Петриківській громаді презентували роботи учнів художньої школи. Діти зобразили портрети філософа. А місцевий музей етнографії підготував інформаційні відео з цікавими фактами біографії.

В обласній науковій бібліотеці організували дискусійні клуби, майстер-класи з малювання для дітей, презентували книги. А ще  переглядали документальний фільм «Відкрий себе».

«Бібліотека завчасно підготувалася до року Сковороди. Долучилося понад півтори тисячі людей, які бажали дізнатися більше про видатного філософа», – розповіла вчений секретар Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія Юлія Зюлева. 

У Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара студенти вивчають творчий шлях Сковороди і читають його вірші.

«Прищеплюємо молоді високі ідеали духовності Сковороди. У нашій науковій бібліотеці є дуже рідкісні видання філософа, подаровані канадською діаспорою», – розповіла доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури ДНУ ім. О.Гончара Ольга Шаф. 

Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року на Полтавщині.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook