ГоловнаCуспільство

Як розрахувати вартість послуг з доставки газу у 2023 році?

Як відомо, продаж газу і його розподіл здійснюють різні компанії – постачальники газу та Оператори ГРМ. Саме тому й квитанції за газ та його доставку сплачуються окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку - газорозподільна компанія. У Дніпрі та Дніпровському районі це АТ «Дніпрогаз», яке працює під брендом Регіональної газової компанії РГК. Фахівці «Дніпрогазу» нагадують своїм клієнтам про особливості розрахунку вартості послуг з розподілу газу у новому році.

Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання.  

За основу береться обсяг споживання газу впродовж «газового року». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на розподіл (доставку). Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. Такий порядок розрахунку затверджений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Оплата за розподіл газу рівними частинами впродовж року є суттєвою перевагою, адже це дає змогу споживачам зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет в осінньо-зимовий період.

Зверніть увагу!

Тариф на послуги розподілу газу для мешканців Дніпра та Дніпровського району не змінився і становить 1,08 грн грн за 1 м.куб (з ПДВ). 

Наприклад: за минулий газовий рік (з 1 жовтня 2021 р. по 30 вересня 2022 р.) споживачем використано 500 куб. м газу. Місячна вартість доставки газу для такого споживача з 1 січня 2023 року розраховуватиметься наступним чином:

500 куб. / 12 міс. х 1,08 грн = 45,00 грн на місяць з ПДВ, де 1,08 грн – вартість доставки 1 кубометру газу на місяць з ПДВ для АТ «Дніпрогаз». 

Нагадуємо, що плата за доставку здійснюється щомісяця, рівномірними платежами протягом року - до 20 числа місяця, в якому надаються послуги. Такий порядок затверджено державним регулятором (НКРЕКП) у Типовому договорі розподілу природного газу. У деяких споживачів розмір плати за доставку газу дещо менший за комісію банку. У такому випадку в АТ «Дніпрогаз» рекомендують сплатити відразу за квартал або півріччя, аби зекономити сімейний бюджет.

Сплатити за послуги з розподілу блакитного палива побутові клієнти АТ "Дніпрогаз" можуть за наступними реквізитами:

  • Оператор газорозподільних систем АТ "Дніпрогаз"
  • ЄДРПОУ 20262860
  •  номер рахунку для фізичних осіб (населення): № UA803054820000026032301003510

У призначенні платежу слід обов'язково вказати ПІБ платника, особовий рахунок (особовий рахунок у клієнтів АТ "Дніпрогаз" складається з 10 цифр)  та адресу газифікованого домоволодіння.

Також нагадаємо, що для коректного нарахування платежу за газ та його доставку споживачам блакитного палива необхідно щомісяця з 1 по 5 число передавати показання лічильника своєму Оператору ГРМ, а не зазначати їх в платіжних документах постачальника газу. Передати показання лічильника зручно та швидко можна за допомогою онлайн-сервісів багатофункціональної платформи 104.ua.

Рекомендуємо споживачам газу Дніпра та Дніпровського району не накопичувати борги та здійснювати оплату за доставку газу через сервіси дистанційної взаємодії:

  • особистий кабінет на сайті 104.ua — https://cutt.ly/kL3Oq4Q
  • мобільний додаток 104.ua:
  1. для Android https://cutt.ly/RL3I0tf
  2. для iPhone https://cutt.ly/0L3I9Sp

Пам’ятайте: вчасна оплата за доставку газу – запорука затишку та комфорту у вашій оселі!

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook