ГоловнаCуспільство

У Дніпропетровській області через неякісні суші стався спалах сальмонельозу

На Дніпропетровщині зафіксували спалах харчового отруєння. Мешканці отруїлися неякісними сушами на виніс. Спалах сальмонельозу було зафіксовано у місті Кам’янське та Петриківському районі. В результаті інтоксикації постраждало 13 осіб, у т.ч. 5 дітей віком до 17 років. Захворілі були госпіталізовані до інфекційних відділень міських лікарень Кам’янського у стані середньої важкості з різними проявами розладу роботи шлунково-кишкового тракту, підвищення температури тіла. Про це повідомила  головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

З метою встановлення причин та джерела гострого інфекційного захворювання спеціалісти Держпродспоживслужби провели санітарно-епідеміологічне розслідування та інспектування у сфері безпечності харчових продуктів у закладі громадського харчування, з яким захворілі пов’язують харчове отруєння.

«У результаті епідрозслідування встановлено, що напередодні хворі дійсно вживали в їжу готову продукцію «суші», придбані на винос в одному із закладів громадського харчування м. Кам’янське. За результатами контролю вимог чинного законодавства виявлено ряд порушень санітарних норм та норм у сфері безпечності харчових продуктів. Серед яких: порушення вимог щодо санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, не дотримання правил особистої гігієни персоналу, умови щодо зберігання, приготування та реалізації харчових продуктів, а також ряд інших порушень чинного законодавства, що, ймовірно, стали причиною поширення інфекційної хвороби», - проінформувала спеціалістка.

У ході епідрозслідування на даному об’єкті фахівцями відібрані змиви з навколишнього середовища (з посуду, робочих поверхонь, з рук персоналу тощо), зразки води питної та харчових страв для лабораторно-інструментальних досліджень.

«За результатами лабораторних досліджень у 5 змивах з навколишнього середовища виділено Salmonella London (з ємностей соусу чілі та соусу унагі), Enterococcus faecalis (упаковка соєвого соусу та ємність соусу горіхового), Enterobacter aerogenes (ножі для різки риби та суші), Enterobacter cloacae (стіл для нарізки ролів), які є патогенними та умовно-патогенними бактеріями для організму людини. Крім того, при бактеріологічних дослідженнях 5 зразків залишків готових харчових продуктів з двох домашніх вогнищ також виділена Salmonella London, а саме з різних видів «суші»»,- розповіла Маргарита Малишева.

Також вона додала, що під час лабораторних досліджень біоматеріалу в 2-х працівників закладу громадського харчування також виділена Salmonella London, які таким чином стали безсимптомними носіями інфекції. Та при певних умовах порушень санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, порушень правил особистої гігієни стали джерелом інфекції за допомогою фекально-орального механізму передачі.

«Лабораторно підтверджено діагноз «Сальмонельоз» у 13 осіб, у т.ч. 5 дітей віком до 17 років. Основною причиною спалаху стало порушення працівниками закладу, у яких виявлено Salmonella London, протиепідемічних заходів та санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні харчових продуктів та правил особистої гігієни, що не виключає вторинне інфікування готової продукції»,- пояснила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Обставини, що сприяли виникненню спалаху – порушення правил особистої гігієни працівників закладу, порушення правил санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, не дотримання температурного режиму під час зберігання продуктів харчування, не дотримання умов товарного сусідства, порушення технологічного процесу під час приготування страв тощо.

За результатами позапланового заходу (інспектування) Головним управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено такі заходи:

  • Головним управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області винесено рішення про тимчасове припинення виробництва на об’єкті громадського харчування до усунення порушень та проведення заходів з локалізації спалаху гострої інфекційної хвороби;
  • спеціалістами Держпродспоживслужби вилучено 72,4 кг продуктів харчування, які не відповідають вимогам законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів і є непридатними для споживання людиною;
  • складено протокол про адміністративне правопорушення та після винесення відповідної постанови на суб’єкта господарювання буде накладено штраф - відповідно до законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, - тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат;
  • суб’єкту господарювання направлено припис із заходами про усунення виявлених порушень та заходами щодо локалізації й недопущення поширення спалаху гострої інфекційної хвороби;
  • направлено лист на начальника Кам’янського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області про вжиття відповідних заходів та порушення кримінальної справи за ст.325 ККУ;
  • про випадок харчового отруєння проінформовано офіційними листами Кам’янського міського голову та начальника Кам’янської районної військової адміністрації;
  • щодо спалаху сальмонельозу направлено донесення до центрального апарату Держпродспоживслужби України.

«На разі усі хворі пройшли лікування та виписані з одужанням. Нових випадків не зареєстровано. Вогнище ліквідовано. Станом на сьогодні об’єкт громадського харчування не функціонує. У закладі здійснюються заходи щодо усунення встановлених порушень»,- повідомила фахівчиня.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook