ГоловнаCуспільство

Уберегтись від ботулізму: медики Дніпра не рекомендують робити закупи на стихійних ринках

Літо – підвищений сезон захворюваності на гострі кишкові інфекції. У переліку: вірусний гепатит А, сальмонельоз, дизентерія, ротовірусна інфекція, ботулізм та холера. Випадків останньої на сьогодні в місті та області не зафіксовано, кажуть медики.

Щодо ботулізму – показники захворюваності у Дніпрі фіксуються на рівні минулих років. Та варто лишатися пильними. Збудником ботулізму є токсин Clostridium botulinum. Сприятливе середовище для його розвитку: в’ялені, копчені або консервовані риба та м'ясо, рідше овочі. 

«Ботулотоксин органічно не виявляється, тобто, відкривши банку тушонки чи консервів, за запахом чи якщо не має вторинної флори, виявити його неможливо. Та після вживання такого продукту виникає клініка ботулізму – сухість у ротовій порожнині, йде порушення гостроти зору, порушення ковтання і у подальшому розвиток гострої дихальної недостатності, що призводить до летального кінця», – інформує лікар інфекційної лікарні Володимир. 

Кишкові інфекції, у тому числі й ботулізм, мають основний шлях передачі: харчовий та водний фактори. Аби вберегтися від недуги, медики Дніпра дають практичні поради.

«Дотримання правил особистої гігієни – елементарне миття рук. Не радимо купувати продукти на стихійних ринках; дотримуйтесь строків придатності та окремо зберігайте різні продукти – тоді Вам будуть не страшні ніякі кишкові інфекції», – наголошує лікар інфекційної лікарні Володимир.

На сьогодні стаціонарне відділення інфекційної лікарні Дніпра повністю забезпечено медичними препаратами, які стосуються інфекційних патологій, зазначають медики.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook