ГоловнаCуспільство

Загарбники обікрали, а потім спалили їхній будинок: історія вчительки з села Бобровий Кут Херсонської області

Дніпропетровщина допомагає відновлювати Херсонщину за проєктом «Пліч-о-пліч». Серед підшефних сіл – Бобровий Кут. Місцева вчителька Ольга повернулась сюди два місяці тому. Тепер з родиною починає з початку. У невеликій побитій хаті, яку придбали взимку. Бо будинок сім’ї спалили загарбники. 

«Дніпропетровщина – одна з 15 областей, які долучились до всеукраїнського проєкту «Пліч-о-пліч». Наш регіон буде відновлювати три села. Бобровий Кут – серед них», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Староста села Любов Кравець розповідає: в окупації були 8 місяців. Більша половина мешканців виїхала.

«В  селі є вщент зруйновані будинки. Росіяни їх грабували, а потім випалювали, – згадує Любов Кравець. – Дуже велика надія в нас на Дніпропетровщину. Сподіваємося, допоможуть все відновити. Аби люди могли повернутися. І село відродиться». 

Серед тих, хто мріє про відбудову житла – вчителька англійської Ольга. Вона розповіла: в окупованому Бобровому Куті її сім’я витримала місяць.

«Загарбники ходили по селу. Заходили у двір з автоматами. Могли і в дім увірватися. Це важко передати, – поділилася Ольга. – Ми виїхали, рятуючи маленького сина».

Будинок, в якому жила родина, росіяни спалили. Нічого не лишилося від літньої кухні. 

Знищили й машину, потрощили їхню сільгосптехніку.

«Після звільнення купили в селі вільну хату. Аби було, куди повертатися. Вона – після «панування» орків. В погребі була катівня. Туди водили чоловіків на допити. Скрізь залишки від снарядів. Суцільний смітник. Досі його вигрібаємо. Тут починаємо життя наново», – розповіла Ольга. 

Проєкт «Пліч-о-пліч» об’єднує регіони країни для допомоги Херсонщині. Тим громадам, які найбільше постраждали від дій агресора. Й куди нині не дістає російська артилерія. Згодом ініціативу планують масштабувати. Отриманий досвід відбудови використати в інших постраждалих областях. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook