ГоловнаCуспільство

З початку року у Дніпрі виявлено 135 крадіжок природного газу

З початку року спеціалісти Дніпровської філії «Газмережі» виявили 135 фактів несанкціонованого відбору природного газу споживачами Дніпра та Дніпровського району. Загальна сума збитків, завданих порушниками газорозподільній компанії, становить понад 846 тис грн. 

В результаті проведених перевірок Дніпровською філією «Газмережі» було зафіксовано 135 фактів порушення правил обліку природного газу та цілісності системи газопостачання. Серед зафіксованих порушень - 11 незаконних врізок, 35 втручань у роботу газових лічильників з метою зміни фактичних показань, 81 факт самовільного відновлення газопостачання тощо.

«Згідно до вимог Кодексу газорозподільних систем за нелегальне використання газу недобросовісні споживачі мають відшкодувати завдані Оператору ГРМ збитки. Залежно від виявленого виду порушень їх розмір може коливатися від 3,5 тис грн до 500 тис грн, - зазначають у прес-центрі Дніпровської філії «Газмережі». – Таким чином, акцентуємо увагу, що крадіжки блакитного палива можуть обійтися зловмисникам у десятки разів дорожче, ніж його легальне споживання».

Крім того, незаконне втручання у систему газопостачання є протиправною дією, яка загрожує здоров’ю та життю людини. Протизаконними діями споживачі наражають на небезпеку себе та оточуючих. У місцях несанкціонованих врізок у газопроводи з’являються витоки природного газу, які можуть призвести до аварійних ситуацій та фатальних наслідків.

Фахівці Дніпровської філії «Газмережі» виявляють сторонні втручання в газорозподільну систему за допомогою сучасного спеціального обладнання. Після фіксації факту порушень більшість недобросовісних споживачів визнає свою провину та сплачує передбачені законом штрафні санкції. Якщо клієнт не визнає своєї провини та відмовляється компенсувати заподіяні збитки, питання про їх стягнення вирішується у судовому порядку. При цьому за рішенням суду на користь газорозподільного підприємства споживачу-порушнику доведеться сплатити також судові витрати.

Якщо ви стали свідком крадіжки газу – просимо повідомляти про це спеціалістів Дніпровської філії «Газмережі» за номером аварійно-диспетчерської служби «104».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook