ГоловнаCуспільство

Дніпропетровська філія «Газмережі» нагадує, як виявити витік природного газу

Газорозподільна компанія області закликає мешканців Дніпропетровщини бути обережними при використанні природного газу в побуті. Лише за умови дотримання правил користування газовими приладами можна гарантувати безпеку, комфорт і затишок у своїх помешканнях.

Виявити витік блакитного палива споживачі можуть самостійно. Дніпропетровська філія «Газмережі» нагадує, як це зробити:    

  1. за запахом: природний газ не має запаху, однак до нього додають спеціальну речовину – одорант. Він має специфічний неприємний запах, який зазвичай порівнюють із запахом «тухлих яєць».   
  2. на слух: у місцях стиків та з’єднань труб і шлангів, газ може витікати із шиплячим звуком.  
  3. на дотик: для цього слід провести рукою вздовж стиків, фланцевих з'єднань газопроводу. Якщо відчувається холодне повітря, що йде з труби, значить витік є.  
  4. візуально: на відкритій місцевості, у місці витоку газу взимку може побуріти сніг, або влітку пожовтіти трава. Також на поверхні води можуть з’являтися бульбашки.  

Якщо відчули запах газу, треба негайно перекрити вентилі газопостачання, провітрити приміщення та зателефонувати за номером 104. 

Окрім вищеперелічених способів, виявити витік блакитного палива допоможуть спеціальні пристрої, такі як сигналізатори газу. Вони обладнані спеціальними датчиками, які вимірюють концентрацію природного газу в повітрі. Коли прилад фіксує перевищення допустимої норми — одразу сигналізує про це.    

У випадку спрацювання сигналу – необхідно негайно звернутися за допомогою до аварійної газової служби. Адже при концентрації в повітрі 5-15% природного газу утворюється суміш, що може вибухнути.

Будьте відповідальними та бережіть себе!

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook