ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні шанують пам'ять апостола Якова Зеведеєва

Посту немає...

Сьогодні,  13 травня,   православні шанують пам'ять апостола Якова Зеведеєва –  брата апостола Іоанна Богослова, священномученика. Він був покликаний на проповідь Євангелія Самим Господом із простих рибалок разом із братом  .  Святим апостолам Якову, Іоанну та Петру Господь переважно відкривав Божественні таємниці: під час воскресіння дочки Яїра, на Фаворській горі та в Гефсиманському саду.

Після зходження Святого Духа св. апостол Яків проповідував в Іспанії та інших країнах світу. Потім повернувся до Єрусалиму. Іудеї були не в змозі протистояти апостольському слову і за гроші найняли філософа-волхва Гермогена, щоб той вступив у диспут з апостолом і спростував його докази про Христа як про обітоване Месію, що прийшов на землю. Волхв послав до святого апостола свого учня Філіта, але той увірував у Господа Ісуса Христа. Незабаром і сам Гермоген переконався в силі Божій, спалив свої чарівні книги, прийняв святе Хрещення і став справжнім Христовим послідовником.

Тоді юдеї переконали царя Ірода Агрипу (40–44 рр.) схопити апостола Якова та засудити його на смерть. Святий Яків, спокійно вислухавши смертний вирок, продовжував свідчити про Христа. Один із донощиків на апостола на ім'я Йосія був вражений мужністю св. Якова. Він увірував у істину слів про пришестя Христа Месії. Коли апостола повели на страту, Йосія впав до його ніг, покаявся у своєму гріху і благав про прощення. Апостол обійняв, поцілував його і сказав: «Світ тобі та прощення». Йосія сповідав всенародно віру в Христа і був обезголовлений разом зі св. Якове в 44 р. в Єрусалимі (за іншими джерелами, близько 42 р.).

Також у цей день православні молитовно вшановують пам'ять Свт. Ігнатія Брянчанінова, єп. Кавказького та Чорноморського (1867). 13 травня у православному календарі – день пам'яті Свт. Доната, єп. Єврії (бл. 387), здобуття мощей сщмч. Василя, єп. Амасія (IV). Мч. Максима.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook