ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномученика Дорофія Тирського

Посту немає...

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномученика Дорофія Тирського

Сьогодні, 18 червня, православні молитовно вшановують пам'ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа. Інші назви свята: «День Волхва-Дорофея», «День сон-трави», «Ніч сон-трави», «Горобині ночі».

Священномученик Дорофей у період гонінь на християн за імператора Діоклітіана (284–305) був єпископом міста Тира Фінікійського. За словом Євангелія (Мф. 10, 23), святитель відійшов з Тира і втік від мучителів. За царювання святого Костянтина Великого (306–337, пам'ять 21 травня) він повернувся до Тира, знову зайняв єпископський престол і керував паствою понад 50 років, звернувши до християнства безліч язичників. Коли Юліан Відступник (361–363) почав відкрито переслідувати християн, святителю Дорофію було вже понад сто років. Він пішов з Тира до Мізійського міста Уд (нині Варна). Там його схопили придворні імператора. За відмову принести жертву ідолам святого старця стали жорстоко катувати, і під тортурами він віддав душу свою Господу († близько 362 року у віці 107 років).

Священномученику Дорофію деякі приписують складання «Синопсису» – зібрання сказань, а також житій святих пророків та апостолів.

З Дорофєєва дня ночі стають коротшими. Назви «День/ніч сон-трави» свято отримало за те, що у цей день розпускається ця рослина. Сни цього дня вважаються віщими.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook