ГоловнаCуспільство

Кешбек для покупців українського, результати групи «Прозорість та підзвітність» та робота аграріїв: головне за тиждень від ОВА

Підприємства області долучаються до державних програм підтримки економіки. Серед таких й «Національний кешбек». У ньому вже 110 великих супермаркетів, аптек, виробників непродовольчих товарів і продуктів харчування. Про це під час брифінгу розказав перший заступник начальника ОВА Андрій Кульбач. Зупинився також на роботі аграріїв і фахівців групи «Прозорість та підзвітність».

«Вже майже вісім місяців проєкту «Зроблено в Україні». Ініціативі Президента Володимира Зеленського, яка покликана підтримати вітчизняного виробника. А разом з тим й економіку країни. Підприємці Дніпропетровщини активно користуються створеними для них можливостями. Працюють два регіональних офіси, які відкрили у Дніпрі та Кривому Розі», – розповів Андрій Кульбач. 

Там видають ваучери на навчання. А ще – консультують з питань підбору персоналу, різних програм зайнятості, пільгового кредитування.

Загалом регіон серед лідерів з реалізації державних програм підтримки економіки. Таких як «Доступні кредити 5-7-9%» та «єРобота». Зараз приєднується і до «Національного кешбеку».

«До нього долучилися вже 110 наших підприємців і торговельних мереж. Це великі супермаркети, аптеки, виробники непродовольчих товарів та продуктів харчування. Тиждень триває бета-тестування і для споживачів. Вони можуть оформити спеціальну банківську картку. Й отримувати на неї 10% кешбеку, купуючи вітчизняні товари. Максимально до 3 тис грн на місяць», – пояснив перший заступник начальника ОВА. 

Кошти можна буде витратити на оплату послуг. Зокрема, комунальних та медичних, придбання військових облігацій, чи зробити переказ на підтримку Сил оборони.

«Результат групи «Прозорість та підзвітність» – заощаджені 800 млн грн. Тільки цьогоріч фахівці провели 13 засідань. Там розглянули 89 тендерів, які потребували уваги. Більш ніж половина з них вже відмінена або зменшена вартість. Завдання групи попередити нераціональні витрати бюджетних коштів. Для цього моніторяться й аналізуються закупівлі», – зазначив Андрій Кульбач. 

До прикладу, на понад 11 млн грн зменшили суму договору на закупівлю продуктів харчування. Ще одні торги стосувалися термодернізації одного з багатоповерхових будинків у Дніпрі. Там вартість переглянули вже вдруге. Цього разу на більш ніж 1 млн грн.

Перший заступник начальника ОВА також зупинився на роботі аграріїв. Розповів, що на сьогодні вони намолотили майже 2,3 мільйона тонн зернових та зернобобових. Найбільше з яких пшениці – 1,8 мільйона тонн. Зібрали й понад 120 тисяч тонн соняшнику та 250 тис тонн ріпаку.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook