ГоловнаCуспільство

Фахівці для підприємств: на форумі у Дніпрі говорили про реформування центрів профтехосвіти Державної служби зайнятості

Представники служби зайнятості, міжнародні партнери та роботодавці області зібралися на форум у Дніпрі. Говорили про ситуацію на ринку праці та механізми, що дозволять її врегулювати. Мова про реформування центрів, де навчають фахівців і підвищують їхню кваліфікацію. Створення при таких закладах наглядової ради, до якої увійде й бізнес. 

«Дніпропетровщина – промисловий та аграрний регіон. Область є найбільшим платником податків до бюджету держави. Даємо майже 15%. Маємо втримати цей показник попри війну, а тому підготовка кваліфікованих фахівців та їхнє працевлаштування – це питання номер один. Бо чимало людей стає на захист держави, але при цьому продовжувати працювати повинні і підприємства», – зазначив перший заступник начальника ОВА Андрій Кульбач.

«Позиція Мінекономіки полягає у тому, щоб у цей складний час ми не діяли наче у вакуумі. Тут ми готуємо кадри, які не факт що потрібні бізнесу. А з іншого боку підприємці шукають робітників і не можуть закрити свої вакансії. Так не має бути. Ми повинні зробити все, аби державний бюджет використовувався максимально ефективно. В тому числі й кошти, які витрачаємо на навчання людей», – додала заступник міністра економіки України Тетяна Бережна.

Найбільший попит на працівників у будівництві, розказала директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк. Загалом, у порівнянні із довоєнним часом, перелік відкритих вакансій не надто змінився. Головна проблематика у розбіжностях між потребами роботодавців та людей, які у пошуку вакансії.

«При центрах профтехосвіти служби зайнятості створюємо наглядові ради. Їх мета – проаналізувати все, що сьогодні є у закладах. Кого і навіщо ми навчаємо. До цього органу увійдуть також роботодавці. Вони зможуть подавати свої пропозиції, щоб ми могли переорієнтувалися на попит бізнесу», – пояснила директорка Державної служби зайнятості України Юлія Жовтяк. 

В країні працює 8 центрів профтехосвіти служби зайнятості. Їх перевага у тому, що навчання не таке тривале як у закладах Міносвіти. А ще – там готують фахівців навіть під конкретного роботодавця.

Активно з ними співпрацює компанія з виготовлення та монтування металевих конструкцій для маломобільних людей.

«У взаємодії з центром профтехосвіти служби зайнятості ми з 2020 року. За цей час від них прийняли майже 80 практикантів, 10 з яких залишилися у нас працювати. Відмічу, що приходять вони з високим рівнем знань, бо люди зацікавлені в роботі та хочуть працювати на сучасному обладнанні. Ми даємо їм таку можливість», – поділився директор компанії Микола Федоркін.

Проєкт з реформування навчальних центрів служби зайнятості реалізує Мінекономіки у партнерстві з ГО «Розвиток бізнес-сектору України» та за підтримки USAID.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook