Ситуація із захворюваністю на COVID-19 та ГРВІ у Дніпропетровській області: результати епідеміологічного моніторингу

Сьогодні, 9 вересня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Ситуація із захворюваністю на COVID-19 та ГРВІ у Дніпропетровській області: результати епідеміологічного моніторингу».

У прес-конференції взяв участь:

  • Завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський обласний центр з контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Денис Кисельов.

За останній тиждень зафіксовано 926 нових випадків COVID-19, що складає 15,3% від загальної кількості випадків ГРВІ. Зареєстровано два летальні випадки серед осіб старше 60 років, які мали супутні захворювання та не були щеплені проти COVID-19. Про це повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський обласний центр з контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Денис Кисельов під час прес-конференції у ІА «МОСТ-Дніпро».

Попри деяке зниження захворюваності за останній тиждень, в серпні відмітили загальну тенденцію до зростання захворюваності як в Дніпропетровській області, так і в Україні.

«Зареєстровано 926 випадків, інтенсивний показник 29,9 на 100 тисяч населення – захворюваність знизилась на 31,3%; питома вага дітей до 17 років – 12,5% (116 дітей); зареєстровано 2 летальні випадки (старші 60 років, мали супутні захворювання та не були щеплені проти COVID-19)», - повідомив Денис Кисельов.

Наразі в Україні виявлено новий субваріант коронавірусу, відомий як FLiRT. Цей субваріант походить від штаму Omicron і характеризується підвищеною здатністю до зв’язування з клітинами та уникання імунної відповіді. У Дніпропетровській області виявлено шість випадків захворювання на FLiRT, з яких п’ять дорослих і одна дитина. Всі хворі одужали, летальних випадків не зафіксовано.

«Через специфічні мутації вірус FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти на нього можуть навіть вакциновані люди. Однак завдяки імунітету від вакцинації ризики ускладнень знижуються», - наголосив спеціаліст.

Епідеміологи рекомендують вакцинуватися проти COVID-19, особливо групам ризику: літнім людям старше 60 років (особливо 75+), вагітним жінкам та особам з імуносупресією або хронічними захворюваннями. Вакцинація є безкоштовною і доступна в пунктах щеплень Дніпропетровської області, де наявна омікрон-специфічна вакцина виробництва Pfizer.

Також Денис Кисельов додав, що у Дніпропетровській області зареєстровано 6054 випадки захворювань на ГРВІ. Інтенсивний показник захворюваності склав 195,7 на 100 тисяч населення, що на 5,6% менше порівняно з попереднім тижнем. Питома вага дітей до 17 років становить 30,3%.

В загальній структурі ГРВІ на COVID-19 припадає 15,3% захворювань. Через це епідеміологи наголошують на важливості дотримання заходів профілактики, зокрема вакцинації та своєчасного звернення за медичною допомогою при перших симптомах захворювання.

Збереження профілактичних заходів, включаючи вакцинацію та своєчасне звернення за медичною допомогою, залишається важливим для контролю за ситуацією з COVID-19.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook