Право на податкову знижку. Попередні підсумки деклараційної кампанії - 2024

Сьогодні, 9 травня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Право на податкову знижку. Попередні підсумки деклараційної кампанії - 2024».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник Правобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Інна Тихоненко.

Право на податкову знижку

Податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного року. Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги. 

Інна Тихоненко повідомила, що порядок надання податкової знижки визначений статтею 166 Податкового кодексу України.

Податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були втрати на:

  • навчання,
  • отримання доступного житла за державними програмами, 
  • оплату допоміжних репродуктивних технологій, 
  • відсотки за іпотечним кредитом,
  • внески на благодійність, 
  • страхові платежі (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя,
  • пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення
  • тощо.

Хто може отримати податкову знижку

Громадяни України, які офіційно працюють, а отже є платниками податку на доходи фізичних осіб, і мають реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) або довідку про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків (що надавались раніше), а саме:

  • Той, хто сплачує за своє навчання (наприклад, якщо студент офіційно працює та сплачує податки).
  • Найближчі родичі: батько, мати, чоловік, дружина, діти, в тому числі усиновлені. Таким чином, чоловік може отримати податкову знижку за оплату навчання дружини, або мама – за навчання сина.

«Дідусь або бабуся, тітка, племінник не мають права на податкову знижку. Цей нюанс слід враховувати при укладанні договору на навчання та заповненні платіжних документів»,- зауважила фахівчиня.

Приватний підприємець отримати податкову знижку також не може. Це визначено, зокрема, підпунктом 14.1.170 статті 14 Податкового кодексу України.

«Проте, фізична особа-підприємець має право на податкову знижку виключно як фізична особа у разі, якщо є найманим працівником та отримує доходи у вигляді заробітної плати та/або дивідендів  по акціях, емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті. Таким чином, ще раз звертаємо увагу, що отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і сплачує з неї податок на доходи за ставкою 18%»,- проінформувала Інна Тихоненко.

Основні документи, необхідні для оформлення податкової знижки:

  • копія паспорта;
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку;
  • довідка про заробітну плату та/або дивідендів  по акціях, емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті, нараховану протягом звітного року, утриманий податок на доходи та військовий збір та податкову соціальну пільгу (у разі наявності);
  • копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо);
  • документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї;
  • копії договорів про надання послуг (за їх наявності)

«Копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку»- додала працівниця податкової служби.

Порядок розрахунку податкової знижки:

у разі  отримання тільки заробітної плати протягом звітного періоду:

Податкова знижка = ПДФО – (Заробітна плата – Витрати)* 18%;

у разі отримання заробітної плати та/або дивідендів  по акціях, емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті:

Визначаються частки (у відсотках) доходів, оподаткованих за різними ставками ПДФО, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу;

Податкова знижка 18% = ПДФО – (Заробітна плата – Витрати)* 18%;

Податкова знижка 5%= ПДФО – (Заробітна плата – Витрати)* 5%;

Податкова знижка = Податкова знижка 18% + Податкова знижка 5%.

«Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата»,- зазначила Інна Тихоненко.

Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року до Державної податкової інспекції за місцем реєстрації.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (підпункт  166.4.3. статті 166 Податкового кодексу України). 

«Тобто, щоб отримати податкову знижку за навчання за 2023 рік, включно до 31 грудня 2024 року ви маєте подати декларацію, включити витрати за 2023 рік, і держава компенсує вам частину витрат. Якщо ви подасте у 2024 році декларацію на податкову знижку на навчання за 2022 рік, Ви вже не маєте права її отримати»,- пояснила спікерка.

Сума, що має бути повернута платнику податку як знижка на навчання, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (підпункт 179.8. статті 179 Податкового кодексу України).

Декларацію про майновий стан і доходи громадяни можуть подати в один із таких способів:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • поштою з повідомленням про вручення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись сервісом  «Електронний кабінет».

Управлінням оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на виконання наказу Державної податкової служби України від 01.01.2024 №1 «Про проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році» вжито максимальні заходи щодо залучення до декларування громадян.

За даними інформаційно-комунікаційних систем податкового органу  наявна інформація щодо 11084 «ймовірних» декларантів, які отримували доходи з 01.01.2023 по 31.12.2023 за ознаками 105, 112, 114, 115 та 126 та зобов’язані подати річну декларацію.

«Станом на 01.05.2024 доведеними «ймовірними» декларантами надано 6600 декларації за 2023 рік та задекларовано дохід на загальну суму 24548943,3 тис.грн, до сплати ПДФО на загальну суму 232703,9 тис.грн, військовий збір – 42396,7 тис.грн.  Декларації про майновий стан і доходи у зв'язку з використанням права на податкову знижку надали 3265 громадян. З доведених на відпрацювання ДПС України ймовірних декларантів з сумою доходу більше 1 млн грн – на 01.01.2024 було 171 громадянин, на 01.05.2024 подано 110 декларацій»,- резюмувала Інна Тихоненко.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook