ГоловнаCуспільство

Сімейне свято в безпечному форматі та довгоочікувані подарунки: Борис Філатов розповів, як Дніпро відзначатиме День міста

Цими вихідними Дніпро відзначатиме День міста. Через загальнонаціональний карантин звичний формат святкування дещо змінили. Так, замість традиційних виступів хедлайнерів на Фестивальному причалі, у різних районах міста працюватимуть загалом 18 локацій – зі своєю програмою, музикантами і аніматорами.

Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міськради.

Мер Дніпра Борис Філатов наголосив, що це буде сімейне свято з дотриманням протиепідемічних заходів. Тож дніпряни матимуть змогу відпочити, не виїжджаючи в середмістя, де зазвичай збиралися багатотисячні натовпи.

«Однією з центральних подій буде концерт класичної музики під відкритим небом на оновленій площі Шевченка – з виконавцями світового рівня. Якщо говорити про подарунки до Дня міста – тут ми також відходимо від традиційного «перерізання стрічок». Ми не підганяли під свято відкриття великих інфраструктурних проєктів. Реконструйована вулиця Короленка працює, решту деталей дійсно доточать до Дня міста. Пішохідна оновлена вулиця Яворницького, капітально відремонтована Набережна (від кола на житломасиві Перемога до «Бартоломео») – теж усі роботи буде закінчено, люди зможуть там гуляти та відпочивати з дітьми. Ще одна важлива подія – запуск електробасу на житломасив Придніпровськ, що було моєю обіцянкою», - сказав Борис Філатов під час пресконференції 9 вересня.

Також, продовжуючи тему нового маршруту електротранспорту, очільник міста додав, що через недофінансування реалізація проєкту дещо затягнулася. Чималих зусиль через нинішню ситуацію в Білорусі також вартувало отримання рухомого складу, замовленого на тамтешньому заводі.

Борис Філатов закликав дніпрян дотримуватися заходів безпеки – масковий режим, збереження дистанції. Святкової суботи 12 вересня о 21:45 на Фестивальному причалі відбудеться перша частина видовищної постіндустріальної світло-лазерної арт-інсталяції Dnipro Light Flowers, яку можна побачити з лівого і правого берегів. Для цього недіючу 120-метрову заводську трубу покриють більше, ніж 700 джерелами світла. На її вершині встановлять найпотужніший в Україні лазер.

За словами директора департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР Артема Нідєлька, це – лише перша частина проєкту. Загалом, заплановано створення чи не найбільшої в світі синхронної інсталяції довжиною близько 7 кілометрів. Вона включатиме 13 оздоблених труб.

У день міста в районі Центрального мосту працюватиме спеціальна техніка для лазерного шоу. Тож переправу переключать спочатку в реверсний рух, а пізніше – з 20:00 до 22:30 її перекриють повністю. Такі заходи пов’язані насамперед із безпекою. Окрім того, у святкові дні відбудеться виставка тюнінгованих авто, парад комунальної техніки, художні виставки та ярмарки, сімейні пікніки, чемпіонат зі стронгмену під головуванням Василя Вірастюка, а також регата, парад гідроциклів, екскурсія до розкопок Лазаревської церкви тощо.

Начальник управління культури департаменту гуманітарної політики ДМР Євген Хорошилов також додав, що урочисте відкриття Дня міста в Дніпрі стартує в суботу о 10:00 біля пам‘ятника Олександру Полю. Як відомо, 2020-й у Дніпрі визнано роком першого почесного громадянина міста.

Детальніше про зміни руху громадського транспорту та розлогу програму святкування можна дізнатися на сайті міськради Дніпра. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook