ГоловнаCуспільство

У Дніпрі вперше провели нічні заміри викидів в атмосферне повітря

У Дніпрі вперше провели нічні заміри викидів в атмосферне повітря

У Дніпрі вперше відбувся нічний відбір проб на вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Дослідження відбулося на прохання місцевих мешканців. Дніпрянин Дмитро Мелешко живе в районі ДМЗ 40 років і проведенню подібних замірів радіє, бо це, як він вважає, допоможе розв'язувати проблему викидів підприємств, що знаходяться біля його домівки.

Про це повідомили у прес-службі Дніпровської міської ради

«Ця проблема нас давно турбувала, але точкою кипіння був цей рік. Саме тоді «Дніпровський металургійний завод» запустився після довгої зупинки. У спеку люди не могли відкрити вікна. Доводилося включати кондиціонери, а у кого їх не було – купувати. На проведення замірів ми дивимося з великою надією та сподіваємося, що вони дадуть необхідну інформацію та нашу проблему вирішать».

Локацію для проведення відбору проб обирали відповідно до напрямку вітру. Нічне вимірювання проводилося вперше, і робили його за 22 фізико-хімічними параметрами. Дослідження відбулися 25 листопада з 22.00 години та до 4.00 26 листопада.

«У рамках спільного проєкту Дніпровської міської ради та центру екологічного моніторингу ми проводимо вимірювання. Мобільна станція виїжджає за заявками, які надійшли від городян до міського голови Дніпра. Вибір часу аргументовано тим, що саме в цей період більшість підприємств робить свої викиди в атмосферне повітря. Завдяки системі моніторингу ми надаємо інформацію про стан довкілля, а вже відповідно до цього приймаються управлінські рішення», – розповів засновник системи екологічного моніторингу Павло Хазан.

Так, яскравим прикладом дій міської влади на чолі з Борисом Філатовим по покращенню екологічної ситуації є домовленість з промисловими гігантами щодо встановлення нових очисних фільтрів. Відповідну роботу вже провели Придніпровська ТЕС і завод «Потоки».

«У черговий раз наголошуємо, що органи місцевого самоврядування на цей час позбавлені права впливати на діяльність суб’єктів господарювання, а саме права проведення перевірок дотримання вимог чинного природоохоронного законодавства України. Проте, органи місцевого самоврядування в особі Дніпровської міської ради, міського голови завжди стоятимуть на захисті прав та законних інтересів своїх мешканців. Таким прикладом є нічний відбір проб за зверненнями громадян на наявність забруднюючих речовин в атмосферному повітрі у районі житлової забудови, що може підпадати під вплив діяльності ПАТ «Дніпровський металургійний завод». У випадку виявлення факту перевищення гранично допустимого коефіцієнту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі, департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради буде підготовлено відповідне звернення до уповноваженого державного органу нагляду – Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області», – розповів начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики ДМР Ярослав Крисько.

Завідувач кафедрою екології та технологій захисту навколишнього середовища НТУ «Дніпровська політехніка», доктор технічних наук, кандидат біологічних наук, професор Артем Павличенко додав, що кожне підприємство має певний перелік забруднюючих речовин, які воно викидає в результаті своєї діяльності.

«Питання полягає в тому, в якій саме концентрації, які речовини, в яких умовах потрапляють в атмосферу і там розбавляються. Далі в підземний шар вони потрапляють у різній концентрації. Саме для цього і потрібні ці дослідження. Шкода для здоров’я людини залежить від того, в якій саме зоні вона перебуває. Для того, щоб сказати, що викиди є небезпечним для здоров’я, необхідні саме такі дослідження. Зазначу, що у кожного підприємства є санітарно-захисна зона і саме в її рамках можуть бути перевищення», – зазначив Артем Павличенко.

Місцева мешканка Ілона Котенкова у цьому районі мешкає понад 25 років. «Тут постійно відчувається неприємний запах, про пил ми взагалі вже мовчимо. Білизну взагалі неможливо сушити на подвір’ї. Очікуємо, що виміри викидів в атмосферне повітря дозволять надати спеціалістам необхідну інформацію, та наша проблема зрушиться з мертвої точки», – поділилась Ілона Котенкова.

Нагадуємо, що в Дніпрі, завдяки зусиллям мера Бориса Філатова вже протягом року ведеться екологічний моніторинг повітря. Дослідження такого масштабу не проводяться в інших містах України. У Дніпрі його почали, в тому числі, й після численних звернень громадян. Велика кількість досліджень проводиться в районі житлової забудови на межі санітарно-захисної зони промислових підприємств. Проєкт профінансовано з міського бюджету.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook