ГоловнаCуспільство

“Дніпрогаз” відповідає на найпопулярніші питання про доставку газу

Попри те, що розділення квитанцій за газ та його доставку відбулось рік потому, у споживачів енергоресурсу виникає чимало питань стосовно цієї теми. Що потрібно знати про роботу газорозподільної компанії? Що входить до тарифу на розподіл газу? Куди спрямовуються кошти, які дніпряни сплачують за розподіл газу? Відповіді на ці та інші питання можна дізнатись у нашому матеріалі. 

Який тариф на доставку газу затверджено для дніпрян з 1 січня?

НКРЕКП затвердила для АТ “Дніпрогаз” на 2021 рік тариф на доставку у розмірі 0,93 грн за куб.м. Це на 34 копійки більше, ніж у 2020 році. Для порівняння, середня вартість газу за останні 6 місяців в Україні зросла в 3 рази: кубометр газу подорожчав більше ніж на 5 грн.

Яка доля нового тарифу на доставку газу у видатках власників газифікованих домоволодінь? 

Щомісячні видатки родини на газозабезпечення складаються із двох платежів: за спожитий газ, та його доставку (розподіл). Враховуючи, що середню ціна газу в січні на рівні 8-9 грн за куб.м, доля тарифу на доставку не перевищує 11%. Це найменший показник серед сусідніх країн Європи. Для порівняння, тариф на доставку 1 кубометру газу складає:

Болгарія - 10,31 грн

Словаччина - 6,31 грн

Латвія - 5,01 грн

Литва - 3,86 грн

Польща - 3,53 грн

Чому тарифи облгазів переглядаються кожен рік?

Така необхідність виникає через щорічну зміну вартості витрат, які необхідні для забезпечення безперебійної роботи газорозподільних мереж. До найбільших статей видатків відносяться придбання технологічного газу, фонд оплати праці, податки, операційні витрати: робота аварійної служби та поточні ремонти, компенсація боргів 2014-2019 років. За останні 6 місяців 2020 року вартість газу зросла в 3 рази. Також впродовж року середня зарплатня в Україні зросла на 15%

Що таке технологічний газ?

Щоб газ рухався по газопроводах до споживачів, оператори ГРМ постійно створюють і підтримують у мережах необхідний тиск. Для цього необхідний технологічний газ, який закуповують за ринковою ціною. Вартість цього газу є найбільшою складовою вартості доставки. В поточному тарифі на 2020 рік ціна цього газу становить 3850 грн за тис. куб м. А в новому тарифі вона має складати близько 6000 грн тис. куб м. і відображена в оновленому тарифі для облгазів.

З 2014 року і дотепер, зважаючи на соціально-економічну ситуацію в країні, НКРЕКП закладав в тариф для операторів ГРМ витрати на технологічний газ в заниженому обсязі. В 2021 році вперше за останні шість років виробничо-технічні витрати (ВТВ) газорозподільних компаній приведені у відповідність до європейських стандартів і становитимуть у структурі тарифу близько 30%.

Отже тариф на розподіл (доставку) газу зріс до економічно обґрунтованого рівня. Тому кожен споживач газу може бути впевнений, що у будь-який момент він матиме на своїх газових приладах блакитне паливо належного тиску, калорійності та якості. І сплачуючи тариф, ніяких боргів, що призведуть до подальшого зростання тарифу, не виникає.

Тому нова методика обліку технологічних витрат у тарифі на розподіл газу є прогресивною. У ній обсяги втрат прив'язані до віку мереж і обладнання. Отже: що новіші мережі, обладнання і матеріали у операторів ГРМ, то менші будуть і витрати на них. Таким чином НКРЕКП закладає дієві стимули для капітальних інвестицій в розвиток мереж та стримування подальшого зростання тарифів. 

Як НКРЕКП розраховує тариф на розподіл газу?

Тариф на розподіл (доставку) природного газу – це вартість гарантованої доставки кубічного метру газу до споживача. НКРЕКП розраховує цю величину для кожного Оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості його витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (це обсяг газу, доставленого до споживачів за рік). Тариф – єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та роботи операторів ГРМ.

Чи нараховуватимуться у платіжках за доставку газу у 2021 році температурні коефіцієнти?

Останніми роками у галузі велась дискусія, як слід при розрахунку вартості доставки газу споживачеві враховувати приведення обсягу споживання блакитного палива до стандартних умов. Для цього в платіжках використовували температурні  коефіцієнти. В нових тарифах ця історія доведена до логічного завершення. У новому, 2021 року температурні коефіцієнти зникнуть з платіжок за розподіл (доставку) газу, які отримають споживачі. Адже після двох років судів, цього газу обсяги технологічних втрат газу будуть враховані в тарифі на його доставку.

Куди “Дніпрогаз” спрямовує кошти, які споживачі сплачують за доставку газу?

Газова інфраструктура має постійно перебувати в робочому стані та підтримувати достатній тиск газу, щоб усі споживачі могли користуватись блакитним паливом в будь-якому обсязі в будь-який час.Підтримання належного тиску в газорозподільній системі пов’язане з постійними витратами. І це не тільки технологічний газ, а й поточні ремонти та заміна й осучаснення газового обладнання. 

Тому ще 15% коштів тарифу газорозподільних компаній витрачається на операційну діяльність – щоденні заходи з обслуговування обладнання й мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів. Ці витрати операторів ГРМ є постійними, фіксованими й контролюються Регулятором.  Вони включають вартість труб, газового устаткування, матеріалів і запчастин, а також пального, необхідного для оперативної роботи аварійної газової служби 104. 

В рамках Плану розвитку 2021 року, затвердженого Постановою НКРЕКП № 2790 від 30.12.2020 року, АТ “Дніпрогаз” спрямує майже 31 млн грн на забезпечення безаварійного та безперебійного функціонування системи газопостачання Дніпра. Решту коштів буде використано для придбання природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат, модернізації автомобільного парку та спецтехніки, а також закупівлю обладнання для роботи виробничих підрозділів компанії.    

З метою модернізації газорозподільної системи фахівці компанії протягом року мають здійснити капітальний ремонт частини газопроводу середнього тиску, а також провести реконструкцію більше 3 км газопроводів, замінити 32 газорегулюючі пункти, побудувати 3 нові станції катодного захисту газопроводів та реконструювати 28 існуючих станцій електро-хімічного захисту газопроводів.

Також нагадаємо, що за за тарифні кошти Оператори ГРМ забезпечують роботу аварійно-диспетчерської служби “104”, яка працює для споживачів газу 24 години на добу, 365 днів на тиждень. У Дніпрі служба “104” отримує на добу в середньому 100 викликів та виїжджає у найвіддаленіші райони міста та Дніпровського району на допомогу людям.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook