ГоловнаCуспільство

Дніпропетровщина вшанувала ліквідаторів аварії на ЧАЕС

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи до меморіалу «Чорнобильський дзвін», що у Дніпрі, поклали квіти представники обласної та міської рад, обладміністрації, ліквідатори наслідків аварії та очевидці подій, мешканці міста. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської облради.

«Трагедія на ЧАЕС — найбільша техногенна катастрофа в історії ядерної енергетики XX століття. Вона забрала тисячі життів й, водночас, показала неймовірну мужність, самопожертву й відданість людей. За офіційними даними внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції постраждало близько 5 млн. осіб. З них понад 2,6 млн. — українці, у тому числі більше 600 тис. — діти. Висловлюю вдячність ліквідаторам, які, не шкодуючи себе, врятували країну й світ від жахливих наслідків вибуху «невидимого ворога». Вічна шана героям! Вічна пам’ять загиблим», — зазначив Геннадій Гуфман, перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради.

Наразі у Дніпропетровській області на обліку перебуває 19 234 людини, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Близько 2 тисяч з них — діти. Щороку їм надається фінансова підтримка з державного, обласного та місцевих бюджетів. Це компенсації на продукти харчування, відпустки, допомоги на оздоровлення та путівки в санаторії, відшкодування за банківські позики та ін.

У 2021 році з обласного бюджету також було виділено 3,3 млн грн на безкоштовні ліки та зубопротезування чорнобильців 1 категорії.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook