ГоловнаCуспільство

У Дніпрі під час Конгресу місцевих та регіональних влад Президент запропонував створити нові парки в кожній громаді

У Дніпрі відбулося засідання Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад. Його відкрив Президент України Володимир Зеленський. До зустрічі долучилися урядовці, голови обласних рад та обласних державних адміністрацій. Глава держави запропонував регіонам реалізовувати спільні проєкти. Одним із перших має стати створення в громадах нових парків. Про це розповіли в прес-службі Дніпропетровської ОДА.

Президент зазначив, що Конгрес об’єднує 1551 громаду. Він зауважив, що завдяки децентралізації вони отримують більше повноважень, власності, землі, коштів. Разом з тим – мають більше викликів та ризиків. Проте зміцнення місцевого самоврядування не означає послаблення єдності й унітарності держави.

Однією зі справ, що об’єднують, має стати захист довкілля, додав Глава держави. 

«Я хочу запропонувати учасникам Конгресу спільну мету – це 1551 новий парк. Тобто один новий парк у кожній громаді. Іншими словами – щоб додати гумору – давайте саджати разом», – сказав Володимир Зеленський. 

Глава держави наголосив, серед функцій верхньої палати Конгресу – збалансування різних поглядів і підходів до розвитку регіонів. А ще – покращення якості послуг, зміцнення економіки областей, залучення інвестицій, створення нових робочих місць. 

«Унікальність цього Конгресу полягає в тому, що створений він за європейським зразком і є платформою, де прямо спілкуються всі гілки влади. Від маленької ОТГ до мера міста-мільйонника. Де всі можуть поставити будь-які питання Президенту України, членам уряду», – розповівкерівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. 

Він додав, що приклад для інших регіонів – новозбудований Олімпійський дім у Дніпрі

«Дніпропетровщина – у топі з реалізації інвестиційних проєктів, програми «Велике будівництво». Хотілося б, щоб інші регіони підтягувалися до флагманських областей», – сказав заступник керівника Офісу Президента України, секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Кирило Тимошенко. 

За програмою «Велике будівництво» на Дніпропетровщині втілюють майже півсотні проєктів. 

«У регіоні ремонтуємо дороги, будуємо нові дитсадки, осучаснюємо школи та лікарні. Все – для безпеки та комфорту мешканців. Створюємо й зручні майданчики для занять спортом», – розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. 

На засіданні Палати регіонів виступили очільники Донецької, Черкаської, Миколаївської, Одеської областей. Учасники Конгресу говорили, зокрема, про наступний етап реформи децентралізації. А саме – необхідність прийняти зміни до Конституції та законів України.Порушували питання наповнення обласних бюджетів і надання їм ширших повноважень. А ще – встановлення на дорогах систем автоматичного габаритно-вагового контролю. 

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України – консультативно-дорадчий орган. У його складі – дві палати: Палата місцевих влад та Палата регіонів. Це платформа для комунікації різних гілок влади. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook