ГоловнаCуспільство

У Дніпрі витрачають чималі гроші на відновлення пошкоджених вандалами елементів благоустрою у парках та скверах

У Дніпрі витрачають чималі гроші на відновлення пошкоджених вандалами елементів благоустрою у парках та скверах

У Дніпрі несумлінні містяни засмічують сквери, розпалюють вогнища у зелених зонах та псують муніципальне майно у парках. На відновлення пошкоджених вандалами елементів благоустрою, а також прибирання та вивезення сміття лише із зон відпочинку з бюджету міста щороку витрачаються чималі гроші. За словами заступника директора з благоустрою КП «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради Валерія Скляра, найбільше від таких проявів вандалізму страждає територія парку Зелений гай. Про це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

«Люди, що живуть поруч, перетворили периметр парку на велике сміттєзвалище. Особливо страждають східні схили, туди викидають побутове та будівельне сміття. Щоб вивезти його повністю та очистити територію, щороку ми витрачаємо близько 1,5 млн гривень бюджетних коштів. Однак, не проходить і місяця, як сміття починають зносити наново. Ще однією вагомою проблемою є влаштування тут місць для барбекю та розпалювання багать. І це незважаючи на те, що у парку є спеціально створена для цього зона», – розповів про масштаби проблеми Валерій Скляр.

Несанкціоноване розпалювання багать міських зелених зонах це не тільки великий ризик пожежі, а ще забруднення повітря.

«Розведення стихійних вогнищ дуже шкодить навколишньому середовищу та здоров’ю людей. Адже у вогонь потрапляє не тільки гілля, а й сміття та різні вироби з пластику. Під час його горіння у повітря виділяється купа шкідливих речовин, які можуть призводити до виникнення в людей онкологічних захворювань», — пояснив начальник відділу екологічної безпеки управління комунальної екології департаменту екологічної політики ДМР Іван Бондар.

Від дій вандалів страждають й паркова інфраструктура: від помальованих лавочок та витоптування газону до розбитої плитки на алеях та пошкодження декоративного освітлення на артоб’єктах. Так з моменту відкриття (вересень 2020 р.) у сквері О. Усачова несумлінні громадяни зіпсували елементи благоустрою на майже 200 тисяч грн. Така сума необхідна на відновлення відірваного «з корінням» світлодіодного підсвітлення та ремонту батутів.

«Такі пошкодження з’являються перш за все через безвідповідальне ставлення людей до муніципального майна, а також у результаті неправильного або ж нецільового його використання. Наприклад, батути тут розраховані на дітей максимальною вагою 40 кг. Однак, стрибають на них дорослі або ж підлітки цілими групами. Газони та спеціальні покриття страждають від агресивної їзди по них велосипедами та самокатами, люди ламають лавочки, псують урни тощо. Відновлювати ці елементи благоустрою ми вимушені власними силами», – розповів директор департаменту парків та рекреацій ДМР Олександр Буйволюк.

Начальник відділу утримання зелених зон КП «Парк культури та відпочинку Придніпровський» ДМР Олексій Векленко слушно зауважив, що на відновлення об’єктів благоустрою у парках та скверах міста витрачаються не тільки кошти, а й час: «Щоб відремонтувати лавочку, наприклад, може знадобитися тиждень. Для відновлення дитячої гойдалки або ж батута, потрібно проводити додаткові закупівлі матеріалів, знаходити фахівців з ремонту, це може зайняти місяць, а той більше. Слід зважати, що протягом цього часу люди не можуть користуватися цими об’єктами».

Аби не допустити або ж припинити прояви вандалізму, у зонах відпочинку патрулюють співробітники КП «Муніципальна варта».

«Якщо під час патрулювання території ми натрапляємо на людину, яка псує елементи благоустрою, перш за все на камеру фіксується факт прояву вандалізму, потім можемо викликати поліцію та затримати людину до її приїзду. За скоєне порушник має нести відповідальність», – сказав  старший водій мобільного патруля КП «Муніципальна варта» Сергій Коцяр.

 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook