ГоловнаCуспільство

Газ «під ключ»: комплексна послуга від АТ «Дніпрогаз»

Як відомо, приєднання до газової мережі – складний технологічний процес, який варто довіряти лише професіоналам. Комфортне споживання газу залежить насамперед від якості робіт з будівництва зовнішніх та внутрішніх газових мереж, індивідуального підбору газового обладнання. 

Саме про те, як газифікувати домоволодіння без зайвих турбот, піде мова у цій публікації. Про це розповідає директор з капітального будівництва АТ «Дніпрогаз» Володимир Ткаченко.

- Пане Володимире, розкажіть про переваги використання природного газу як енергоресурсу.

- Будуючи будинок або купуючи квартиру, кожен з нас мріє про затишок і комфорт. Особливо важливим питанням є вибір джерела постачання енергії. Природний газ тут є неодмінним фаворитом. По-перше, використання блакитного палива для опалення оселі дозволяє економити кошти. Опалення газом обійдеться мінімум вдвічі дешевше, ніж опалення електрикою, адже вартість одного кіловату енергії з газу при ціні 6,99 грн за 1 кубометр складає менше 70 копійок. У той же час 1 кіловат електрики нині коштує майже 2 гривні.

По-друге, газ - досить зручний енергоресурс. Він постачається до будинку по трубах і споживачам не треба турбуватись про те, що він може закінчитись, як, наприклад, дрова або вугілля. До того ж, використання природного газу заподіює найменшу шкоду довкіллю. При його згорянні виділяється на 60% менше парникових газів, аніж при згорянні вугілля чи мазуту. Крім того, немає тих шкідливих і токсичних речовин, які виділяються при згоранні інших видів палива - оксидів сірки, азоту та важких металів. Тож газ - екологічне паливо.

І ключова перевага - надійність. Час від часу в наших будинках і квартирах з різних причин на деякий час зникає те чи інше благо цивілізації: вода - холодна чи гаряча, централізоване опалення, електрика. Газ – надійне паливо, адже спеціалісти нашої компанії забезпечують безперебійну доставку газу до осель клієнтів в режимі 24/7.

- «Дніпрогаз» надає послуги з комплексної газифікації. Розкажіть, чому дніпряни мають звертатись з цією задачею саме до вас?

- Наша компанія ексклюзивно надає послуги з приєднання до газорозподільної системи. З газовими мережами ми працюємо майже 65 років. Цілком логічно, що АТ «Дніпрогаз» є беззаперечним лідером у наданні ліцензованої послуги з газифікації.

Неабияке значення має компетентність персоналу, який надає комплекс послуг з приєднання до газових мереж. Саме досвід наших фахівців у поєднанні з новітніми технологіями дозволяє виконувати роботи будь-якого рівня складності. Працівники компанії, які будують газові мережі, щомісяця проходять атестацію у спеціалізованих лабораторіях. Наприклад, газозварювальники щомісяця здають зразки зварених власноруч деталей. Далі вони передаються на експертизу і проходять випробування. Усі співробітники, задіяні у будівництві газових мереж, підтверджують свою кваліфікацію щомісяця, адже газ помилок не пробачає. Також зазначу, що в роботі ми використовуємо виключно сертифіковані матеріали, які проходять вхідний контроль та протестовані на відповідність міжнародним стандартам якості.

- Який порядок приєднання до газових мереж?

- Якщо вам потрібно газифікувати будинок чи підприємство, збудувати внутрішньобудинкові мережі та підібрати обладнання для опалення, необхідно звернутися до 104.ua клієнтського простору по вул. Паторжинського, 24, написати заяву у персонального менеджера, який надалі контролюватиме усі етапи підключення і навіть допоможе підібрати газове обладнання. Окрім заяви, потрібно надати пакет документів.

Документи, які необхідно надати побутовим споживачам:

· копії документів які посвідчують фізичну особу або її представника;

· довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

· копії документів про визначення права власності (користування) об’єкта газоспоживання (об’єкта містобудування, земельної ділянки);

· графічний план земельної ділянки, або ситуаційний план (схема) місцезнаходження земельної ділянки замовника із визначенням її меж;

· копія належним чином оформленої довіреності представника замовника (за потреби);

· копії паспортів газових приладів (пристроїв), із зазначенням технічних характеристик.

Документи, які необхідно надати юридичним особам та ФОП:

· копії свідоцтва про державну реєстрацію та/або витяг з державного реєстру;

· довідка про взяття на облік або реєстрацію у ДФС відповідно до вимог Податкового кодексу України;

· копії документів про визначення права власності (користування) об’єкта газоспоживання (об’єкта містобудування, земельної ділянки);

· графічний план земельної ділянки, або ситуаційний план (схема) місцезнаходження земельної ділянки замовника із визначенням її меж;

· копія належним чином оформленої довіреності представника замовника (за потреби);

· копії паспортів газових приладів (пристроїв) із зазначенням технічних характеристик;

· свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість та/або свідоцтво про сплату єдиного податку.

- Розкажіть більш детально про послуги стандартного та нестандартного приєднання. У чому полягає різниця між ними?

- Приєднатись до газових мереж можуть усі. Абсолютно не суттєво, мешкаєте ви у місті або ж у приватному секторі. Єдине, що має значення – відстань до газопроводу та потужність споживання.

Потужність - це максимальний об’єм використання газу усіма наявними газовими приладами. Простіше кажучи, це той обсяг газу, який може споживати домогосподарство або підприємство, якщо включить усі газові прилади одночасно. Для цього до підключення необхідно надати паспорти газового обладнання, яке планується встановити на об’єкті замовника. Саме ці фактори і впливають на швидкість та вартість приєднання до газорозподільної системи.

Якщо потужність газоспоживання не перевищує 16 куб. м/год., а відстань до місця приєднання по прямій лінії не перевищує 25 метрів у сільській та 10 метрів у міській місцевості – ви можете скористатись послугою стандартного приєднання. Строк такого приєднання - до 90 днів, а вартість у кожному регіоні фіксована. Зауважу, що з 1 січня 2021 року Постановою НКРЕКП від 16.12.2020 р. № 2488 затверджені діючі ставки плати за стандартне приєднання до газових мереж у Дніпропетровській області. Залежно від типорозміру лічильника і місцевості суми варіюються від 12,7 тис. грн до 18,6 тис. грн без ПДВ.

Якщо клієнт має інші параметри – йому підійде нестандартне приєднання. Строк і вартість тут будуть індивідуальними, залежно від технічних умов реалізації проекту.

- Які основні етапи та особливості будівництва газових мереж?

- Підключення об`єкта замовника до газових мереж складається з двох етапів: будівництва зовнішніх і внутрішніх мереж газопостачання.

Газові мережі зовнішнього газопостачання – це мережі від місця забезпечення потужності до місця/точки приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника. Простіше кажучи, зовнішні мережі – це відрізок труби від газопроводу, до якого під’єднується споживач, до лічильника домогосподарства.

Газові мережі внутрішнього газопостачання – це мережі від місця/точки приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника до його газових приладів включно або до системи газоспоживання третіх осіб (замовників, споживачів). Це мережі, які йдуть від лічильника до газових приладів.

Кожен клієнт з поданням заяви про приєднання має визначитися з обладнанням, яке планує використовувати. Персональний менеджер у 104.ua клієнтському просторі допоможе розрахувати необхідну потужність споживання газу та навантаження на газорозподільні мережі, здійснити індивідуальний підбір газового обладнання.

- Будівництво зовнішніх мереж газопостачання включає наступні етапи:

· Отримання технічних умов – вихідні дані для проектування мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання;

· Проектування зовнішніх мереж газопостачання (від місця забезпечення потужності до точки приєднання з внутрішніми газовими мережами);

· Монтаж зовнішніх мереж газопостачання;

· Введення в експлуатацію зовнішніх мереж газопостачання;

· Пуск газу у зовнішні мережі газопостачання.

Ми радимо замовляти у газорозподільній компанії відразу весь комплекс робіт з будівництва мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання. Таким чином, клієнт знатимете, скільки коштів та часу знадобиться на газифікацію об’єкта.

Важлива перевага: якщо клієнт замовляє у нас в комплексі будівництво зовнішніх та внутрішніх мереж газопостачання, проектування та монтаж зовнішніх мереж газопостачання відбувається одночасно з проектуванням та монтажем мереж внутрішнього газопостачання. Це значно скорочує терміни газифікації об’єкта замовника, адже фахівці здійснюють усі роботи паралельно.

Коли зовнішні та внутрішні мережі збудовані, клієнт підписує у 104.ua клієнтському просторі Типовий договір на розподіл. Після цього відповідними службами нашої компанії здійснюється пуск газу, і клієнт може ним користуватись.

Поговоримо детальніше про будівництво внутрішніх мереж газопостачання. Для проектування і будівництва мереж внутрішніх газових мереж необхідно здійснити кваліфікований підбір газового обладнання та його потужності. Це вам допоможе зробити персональний менеджер.

Основні етапи робіт з будівництва мереж внутрішнього газопостачання:

· Проектно-кошторисні роботи виконуються відповідно до визначених в технічних умовах на приєднання вихідних даних для проектування газових мереж внутрішнього газопостачання;

· Будівельно-монтажні роботи;

· Введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання;

· Пуск газу у внутрішні мережі газопостачання – передбачає 100% будівельну готовність і підключення встановленого газового обладнання до мереж внутрішнього газопостачання. Здійснюється Оператором ГРМ протягом п’яти робочих днів у міській місцевості та десяти робочих днів у сільській місцевості за умови укладання договору розподілу природного газу.

Розводки опалення може не бути, але обладнання має бути встановлено і підключено. Тому що перевіряється герметичність системи, фіксується відсутність витоку газу. Все це для того, аби клієнт міг споживати газ безпечно та надійно.

- Як підібрати та де купити газове обладнання?

- Персональний менеджер 104.ua клієнтського простору (вул. Паторжинського, 24) допоможе здійснити індивідуальний підбір ефективного обладнання. Завдяки своїм фізичним властивостям і автоматизованій доставці природний газ у поєднанні з сучасним обладнанням забезпечує високоефективне споживання енергії:

· технології спалювання природного газу дозволяють отримувати тепло енергоефективним способом з максимальним коефіцієнтом корисної дії;

· використання енергії природного газу можна повністю автоматизувати залежно від температури повітря, дня тижня і часу доби, що забезпечує раціональне споживання енергії і високий рівень комфорту.

При підборі газового обладнання для опалення та гарячого водопостачання необхідно врахувати:

· систему опалення (поверхнева, радіаторна, повітряна);

· матеріал теплових мереж;

· загальну опалювальну площу;

· тепловтрати (вентиляція, вікна, двері, утеплення стін, стелі будинку та матеріали з яких збудовано будинок);

· кількість постійно проживаючих мешканців;

· добові витрати гарячої води одним мешканцем (л/доб);

· бажана температура гарячої води (30-45 °С);

Важливо, щоб потужність обладнання має відповідати потребам споживання газу. Якщо споживча потужність мала – немає сенсу ставити потужне обладнання і навпаки. Надавати перевагу краще обладнанню від провідних виробників, експлуатаційний термін якого становить не менше 10 років та яке підлягає гарантійному сервісному обслуговуванню.

На завершення додам, що приєднатися до газорозподільної системи легко! Допоможе у цьому наша команда фахівців АТ «Дніпрогаз». Ми гарантуємо експертне виконання проектування, будівельних робіт, як зовнішніх, так і внутрішніх мереж, пуск газу, підбір і встановлення обладнання. Тож радимо довіряти роботи на газових мережах лише професіоналам своєї справи. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook