ГоловнаCуспільство

Світова практика показує: на кожен мільйон населення є потреба у 5-10 кохлеарних імплантатах

В рамках обласної програми «Здоров’я населення Дніпропетровщини на 2020-2024 роки» та за підтримки голови Миколи Лукашука щороку для дітей закуповуються як слухові апарати, так й кохлеарні імплантати, що допомагають чути дітям із сенсоневральною глухотою. Так, зараз проводиться тендер на закупку слухових апаратів на загальну суму 1 432 700 грн. Що стосується кохлеарних імплантатів, то їх область закупила на суму 1 474 500 грн. Взагалі, світова практика демонструє, що потреба у кохлеарних імплантатах на кожен мільйон населення коливається від 5 до 10 одиниць. Про це на прес-конференції в ІА «Мост Днепр» розказав завідувач дитячим отоларингологічним відділенням КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР Ігор Березнюк.

«Кохлеарний імплантат – це такий медичний пристрій, який допомагає діткам чути. Є дві його складові: внутрішня та зовнішня. Внутрішню частину ми вживляємо шляхом оперативного втручання. Зовнішня частина – це такий слуховий апарат, який кріпиться до голови та носиться ззовні. Це робота величезної команди: хірургів, реабілітологів, дефектологів, сурдопедагогів та логопедів. Тобто потрібно не тільки зробити операцію, але й реабілітувати дитину. І це дуже важливо, бо без реабілітації не буде результату», - наголосив Ігор Березюк.

Він додав, в Дніпропетровській області ще з 2006 року діє обласна програма, відповідно до якої закуповуються кохлеарні імплантати.

«Ми очікуємо ще на 2 імплантати за цією програмою до кінця року і відповідно двоє діток отримають можливість почути світ. Так, за світовою тенденцією потреба у таких медичних пристроях складає приблизно 5-10 імплантатів на 1 млн населення. Тобто, якщо примірити цей показник на Дніпропетровську область, то це приблизно 20-30 імплантатів на рік. Але це все залежить від скринінгової діагностики. На жаль, поки ми маємо лише кілька пологових у Дніпрі, де є отоакустична емісія, яка дозволяє перевіряти слух у новонароджених та одразу виявляти порушення слуху», - сказав Ігор Березюк.

Завідувач дитячим отоларингологічним відділенням КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР закликав батьків прислухатися та пильно спостерігати за своєю малечею. А у разі появи підозр, що дитина погано чує, або у разі затримки речового мовлення одразу звертатися до лікаря.

«Дуже багато діток, які в три-чотири роки ще не розмовляють. Це може бути проблема, як неврологічна, так і пов’язана із порушеннями слуху. Батьки мають розуміти , що глухота або погіршення суху – це не вирок. У нас є спеціальні медичні пристрої, які допомагають діткам чути та розвиватися».

Повний спектр послуг з діагностики слуху, а це і отоакустична емісія, і аудіометрія, і тимпанометрія та КСВП, можна отримати на базі Центру слуху КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР, каже Ігор Березюк.

Як ми раніше вже писали, у Дніпропетровській області діти з порушеннями слуху отримують професії та встановлюють рекорди.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook