ГоловнаCуспільство

У Дніпрі від Covid-19 масово вакцинували тих, хто страждає на алергію

29 жовтня в алергологічному центрі Дніпра провели масову вакцинацію проти COVID-19 пацієнтів з алергією. До щеплення готували 55 осіб, з них 53-х цього дня провакцинували. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.

За словами заслуженої лікарки України, докторки медичних наук, професорки, експертки з алергології департаменту охорони здоров’я населення міської ради, обласної ради, з клінічної алергології Міністерства охорони здоров’я України Євгенії Дитятковської, попередньо усі пацієнти пройшли необхідне обстеження, зокрема здали відповідні аналізи, і лише двох поки не допущено до вакцинації за деякими показниками.

«Завдяки підтримці міського департаменту охорони здоров’я населення організували процес вакцинації у нашому центрі так, щоб він був цілком безпечним для пацієнтів. Тобто провели увесь необхідний комплекс досліджень, зокрема й зробили експрес-тест на антиген до коронавірусу. При проведенні вакцинації перебував реаніматолог. Після щеплення пацієнти упродовж п’яти днів будуть під наглядом лікарів у стаціонарі», – зазначила Євгенія Дитятковська.

Вона також наголосила, що хворі на алергію – у зоні ризику зараження коронавірсом, тому вакцинація для таких пацієнтів вкрай важлива і необхідна:

«Досить великий ризик ускладнень при зараженні коронавірусом у пацієнтів з бронхіальною астмою, хронічним захворюванням легень. Загалом при алергії підвищуються ризики тромбоутворення, а при коронавірусі це ще й посилюється».

Заступник директора департаменту охорони здоров’я населення міської ради Юлія Віклієнко розказала, що ревакцинація цих пацієнтів теж проходитиме в умовах алергоцентру. І нагадала, що на сьогодні у Дніпрі від коронавірусу щеплено 570 тис. осіб. У місті працюють близько 60 пунктів щеплень, 12 з них – центри. Вакцини у наявності у достатній кількості. У дев’яти стаціонарах міста близько 2 тис. місць для хворих на коронавірус. Наразі завантаженість становить 67 %, з них лише 5 % – вакциновані пацієнти, решта – без щеплень.

«Закликаємо людей не нехтувати здоров’ям і вакцинуватися. Якщо є патології з алергологічними захворюваннями, можна звернутися до сімейного лікаря, який направить пацієнта до алергологічного центру для проведення там вакцинації», – додала Юлія Віклієнко.

Дніпрянка Алла Болдирєва – одна з тих, кого вакцинували цього дня в алергологічному центрі.

«Вакцинацію проти COVID-19 цілком підтримую. Але не поспішала прищеплюватися, оскільки у мене алергія, був набряк Квінке. Водночас дійшла висновку, що все ж треба вакцинуватися. Звернулася до алергологічного центру, і мені запропонували щепитися від коронавірусу тут. Ретельний підготовчий процес був. Оглянули, провели низку обстежень, аналізів, й усе це – цілком безкоштовно. До цього підійшли досить серйозно. Після вакцинації буду у стаціонарі під наглядом лікарів. Дуже добре, що у місті так все злагоджено організовано», – підкреслила пані Алла.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook