ГоловнаCуспільство

Мери великих міст США та Європи чують Україну та готові допомогти їй вистояти у війні з росією

Світ має зрозуміти, що нинішні події в Україні — це велика конвенціональна війна, де ворог не гребує нічим. Російські окупанти бомблять пологові будинки та дитячі лікарні — свідомо винищуючи мирне населення. І хоча опір українських військ вщент розгромив фейк про так звану велич армії росії, хворобливі амбіції її президента загрожують ядерною катастрофою та геноцидом українського народу. Світ уже охрестив його новим Гітлером і тепер має об’єднати зусилля, аби зупинити агресора: закрити небо над Україною та посилити санкційний тиск на росію.

Про це мер Дніпра Борис Філатов заявив відеозв’язком під час спеціального брифінгу Американського єврейського конгресу про останні події в Україні ввечері 9 березня. 

«Ми з вами, і ми підтримуємо вас. Ми намагатимемося надати всю підтримку, яку зможемо», — сказав президент Американського єврейського конгресу пан Джек Розен. До ініційованої ним онлайн-зустрічі приєдналися мери великих міст США та Європи. А також представники Американського єврейського конгресу Мунр Казмір, Бен Чуаке, Майкл Мельнике та інші посадовці, що мають вплив у західній політичній спільноті.

«Уперше після Другої світової цивілізація демократії дозволила прийти до влади новому Гітлеру, ім’я якого нині — путін. Це наша спільна провина — зокрема й західного світу. В Україні йде велика війна, жертвами якої стають тисячі невинних людей. Вільний західний світ повинен мати чітку позицію стосовно путінського режиму та відмовитися від брудних російських грошей. Це час, коли мовчати не можна», — сказав мер Дніпра. Він також підкреслив, що нині має чималу підтримку суспільства в Ізраїлі, а тому закликав керівництво цієї країни надати допомогу Україні. 

Коментуючи ситуацію в країні, Філатов розповів представникам західної спільноти, що його колеги-мери з інших українських міст вже зіткнулися з тим, що через постійні обстріли російських військ немає можливості ховати загиблих людей. Там, куди зайшли окупанти з росії, люди вже потерпають від голоду і замерзають без опалення. Це — фактично геноцид народу України. 

Філатов наголосив, що Україна потребуватиме значних ресурсів, аби відбудувати свою цивільну інфраструктуру, яку цинічно нищать російські окупанти. Тож сторони обговорили можливість поставки у найкоротші терміни деяких технічних пристроїв для убезпечення критичної інфраструктури українських міст. 

За словами мера Дніпра, західні країни повинні посилити санкції: «Якщо Україна паде, він (путін, — ред.) піде далі — на Молдову, Балтійські країни. Ми всі повинні зупинити його. Західний світ має бути готовий до довготривалої економічної війни з росією». Мер польської Познані Яцек Ясковяк також поділяє думку, що росія становить потенційну загрозу для решти європейських країн. Він наголосив на готовності надати як політичну, так і гуманітарну підтримку.

Зі свого боку, мер Торранса Патрік Дж. Ф’юрі (Каліфорнія, США) заявив: «Ми звертатимемося до своїх конгресменів і передамо їм побажання, які ви висловили сьогодні. Про зброю зокрема. Дякую, що передали правильні меседжі». Готовність допомогти висловив і мер Лос-Анджелеса Ерік Гарсетті.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook