ГоловнаCуспільство

11% проб води з колодязів не відповідали нормативам: фахівці Дніпропетровщини просять дотримуватися рекомендацій

Структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в поточному році на фізико-хімічні показники досліджено 139 проб води з громадських та індивідуальних колодязів. З них не відповідали нормативам за вмістом нітратів 15 проб, що становить 11 %. Перевищення були зареєстровані у м. Жовті води, Кам’янське та Криворізькому районі області. Про це в ході прес-конференції розказала лікар з комунальної гігієни ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Світлана Чубукова.

В останні роки, звернула увагу фахівець, фіксується зростання нітратного забруднення води підземних джерел. Це пов’язано з господарською діяльністю, використанням добрив, пестицидів та отруто-хімікатів. Споживання такої води є небезпечним, а особливо для дітей до трьох років та деяких людей похилого віку.                             

«У немовлят та дітей до 3х років може виникнути гостре отруєння, що приводить до захворювання водно-нітратної метгемоглобінемії з тяжкими наслідками, в тому числі смертельними. Чутливі до нітратів також особи похилого віку з хронічними захворюваннями», - каже Світлана Чубукова.                                                                     

Клінічні ознаки гострого отруєння нітратами можуть проявляться вже через 1-1,5 години після вживання забрудненої води.

«У дітей раннього віку розвивається млявість, прискорене серцебиття, синюшність шкіри і слизових оболонок, найбільше виражені у ділянці губ, носа, порожнини рота, мочок вух, нігтьових ложа. Потім можуть приєднуватися диспептичні симптоми (блювання, пронос), симптоми ураження центральної нервової системи та міокарда. У ранньому віці нерідкі випадки легенево-серцевої недостатності. Вираженість симптомів обумовлена кількістю метгемоглобіну в крові», - пояснює лікар з комунальної гігієни ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Тож якщо ви у побуті використовуєте воду з громадських чи індивідуальних колодязів, овочі та фрукти мийте кип’яченою водою, а для пиття використовуйте тільки кип’ячену чи бутильовану питну воду. Також фахівець розказала, що важливо утримувати колодязі та прилеглу територію в належному санітарно-технічному стані й своєчасно проводити чистку колодязів від забруднення та замулювання.

«Категорично не можна використовувати воду з підземних джерел водопостачання для питних цілей, приготування сумішей немовлятам та їжі дітям до 3-х років. Варто також проводити лабораторні дослідження води колодязів та свердловин на вміст нітратів. Наприклад, дорослим не можна вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – не більше 50 мг/куб. дм», - резюмувала Світлана Чубукова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook