ГоловнаCуспільство

Замість купи паперових документів – одна декларація до Мінекономіки: спрощено умови ведення бізнесу

Під час війни бізнес в Україні може працювати на підставі подання лише однієї електронної декларації до Мінекономіки. Уряд розробив пакет нормативно-правових актів, зокрема Постанову КМУ від 18 березня 2022 № 314 щодо провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану. Тепер підприємницька діяльність може функціонувати на підставі подання до Мінекономіки лише однієї декларації про провадження господарської діяльності, при цьому підприємцям не потрібно готувати на додачу ще купу документів. Таким чином бізнес зможе отримати ліцензію, сертифікат, посвідчення, рішення, висновок або дозвіл просто у комп’ютері. Про це повідомляють у мерії Дніпра.

«Наприклад, раніше власнику звичайної кав’ярні потрібно було зібрати більше ніж 25 паперових документів та пройти не менше ніж 6 держорганів, щоб запустити роботу, тепер же все максимально спрощено. Але для 20 галузей діяльності все ж доведеться надавати додаткові документи, це, наприклад, діяльність у сфері ядерної енергетики, виробництво зброї тощо», – зазначила начальниця управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення ДМР Ірина Журавльова. 

Декларацію можна направити за допомогою порталу «Дія» чи на вибір: особисто, поштою або через ЦНАП. І після подання декларації можна законно починати господарську діяльність. Аби подати декларацію через «Дію», потрібно авторизуватися на порталі та обрати послугу єДекларація. Далі – заповнити коротку анкету, вказати, де плануєте працювати, обрати дозвільний документ, який вам потрібен, та підписати сформовану декларацію електронним підписом.

«Крім цього, на порталі «Дія» також можливо автоматично відкрити ФОП, внести зміни про нього чи закрити його. Від 6 травня цього року розширено список змін про ФОП, які можна внести на порталі «Дія», – зміни до прізвища, імені та по батькові, а також місцеперебування вашого ФОПу. Раніше послуга була доступна тільки офлайн», – зазначила Ірина Журавльова.  

Перелік сфер, для яких необхідна лише декларація, можна переглянути за посиланням https://bit.ly/3NkShsn. Сфери діяльності, де все ж таки необхідно отримувати:

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook