ГоловнаCуспільство

Культурний фронт: у Дніпрі під час показу стрічки «Олесь Гончар – слово, як зброя» збирали кошти для допомоги захисникам

У Музеї історії Дніпра відбувся показ фільму «Олесь Гончар – слово, як зброя». Прем’єра стрічки дніпровської режисерки Катерини Стрельченко мала відбутися ще 24 лютого, повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

«Для створення цієї стрічки був грант від «Культурної столиці». Вже не вперше співпрацюємо з талановитою режисеркою Катериною Стрельченко. І коли вона звернулася з ідеєю відзняти фільм про нашого земляка Олеся Гончара, то підтримали таку чудову пропозицію. Катерина презентувала цю стрічку за кордоном, і було багато схвальних відгуків. А ми з нетерпінням очікували на покази у Дніпрі і нарешті дочекалися. Попри складні часи важливо підтримувати культурні проєкти», — підкреслив голова художньої ради при міському голові, голова фонду «Культурна столиця» Григорій Гельфер.

У квітні Катерина Стрельченко вирушила зі стрічкою у тур Європою. Покази пройшли у 15 країнах світу. Європейський тур було організовано заради підтримки українських військових. На вилучені кошти (понад 10 тис. євро) режисерка придбала три позашляховики та передала їх одному з батальйонів Української добровольчої армії.

Нині ж Катерина Стрельченко відкрила збір коштів на рації для військових. На показі можна було донатити.

«Вийшло так, що першими стрічку побачили глядачі Словаччини, міста Кошице. Саме звідти й почався наш благодійний тур. Запрошення не закінчувалися. Нас чекали і в Норвегії, Австрії, втретє хотіли презентувати в Берліні, але ми вирішили повернутися, щоб нарешті показати фільм в Україні. Прем’єра стрічки відбулася в Полтаві, а 5 жовтня і в Дніпрі. І сьогодні це повторний показ, адже не усі змогли тоді потрапити. Олесь Гончар — важлива персона для Дніпра, адже він тут народився, жив, надихався, навчався в університеті, написав важливі твори», — розповіла Катерина Стрельченко.

Водночас головна спеціалістка відділу культурно-мистецьких заходів управління культури департаменту гуманітарної політики міської ради Олена Волик додала: «Події у фільмі є дотичними з тими, що нині відбуваються у нашій країні і, як то кажуть, чіпляють за душу кожного, розкривають українців як націю. Звісно, покази фільму плануємо проводити ще, адже є попит».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook