ГоловнаCуспільство

Як не стати жертвою торгівців людьми (КОРИСНО)

Через війну чимало українців виїхали за кордон. Їхньою вразливістю у чужій країні можуть скористатися торгівці людьми. Вони використовують різні тактики, застосовують силу й обман, щоб затягнути у сексуальну і трудову експлуатацію. Як не стати жертвою злочинців й отримати необхідну допомогу, розповіли у Дніпропетровській ОВА.

Для початкового спілкування торгівці людьми можуть залучати жінок, дітей, людей старшого віку, щоб викликати довіру. Тому необхідно бути обережними і звернути увагу на деякі знаки.

Насторожити має, якщо незнайомець першим пропонує роботу, транспорт, гроші та іншу допомогу. До того ж з нереально високою зарплатою або надзвичайно гарними умовами. А ще – намагається отримати ваші документи, телефон, контролювати ваші дії і пересування. Якщо ви підозрюєте, що спілкуєтесь з торгівцем людьми, намагайтеся дистанціюватися та зверніться до правоохоронців.

Не погоджуйтеся на пропозиції поспіхом та у стані виснаженості. Не піддавайтесь на «необхідність» надати швидку відповідь. Так злочинці дезорієнтують і заманюють жертв.

Перед тим, як приймати пропозицію, проконсультуйтесь з органами влади, неурядовими організаціями. Зверніться за телефоном гарячої лінії з протидії торгівлі людьми: 1547 та 044 284 19 15 для дзвінків з-за кордону. Фахівці обізнані щодо схем, якими користуються злочинці, і підкажуть, що робити.

Щоб мінімізувати ризики стати жертвою торгівців людьми, намагайтеся не залишатися наодинці. Не довіряйте свої документи нікому, крім поліції, прикордонників, співробітників консульств. Підтримуйте зв’язок з рідними.  

Користуйтеся лише офіційними джерелами інформації. Обговорюйте питання статусу біженця, шукача притулку лише з уповноваженими особами. Просіть показати посвідчення волонтерів.

Якщо вам загрожує небезпека і ви маєте доступ до телефону, зверніться в поліцію, на гарячу лінію з питань торгівлі людьми в країні перебування, або в посольство України в цій країні. Контакти для допомоги за посиланням.

Більше рекомендацій – у проєкті «Будьте в безпеці».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook