ГоловнаCуспільство

Юні дослідники з Дніпропетровщини відправлять свої проєкти в космос

Розпочали досліди на Землі, а астронавти продовжать їх  на орбіті. Юні вчені з Дніпропетровщини відправлять на Міжнародну космічну станцію свої проєкти. Школярі досліджували різні фізичні та біологічні процеси в лабораторіях. Астронавти ж продовжать їхні експерименти в умовах мікрогравітації. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.  

«Україна – одна із трьох держав, яка долучилася до унікальної міжнародної програми SSEP. Нашу країну представлятимуть дві команди вихованців обласного відділення МАН. Їхні проєкти перемогли у національному відборі конкурсу. Тепер школярі підкорюватимуть космічні вершини. Пишаємося нашим молодим поколінням», – зазначила начальниця управління департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОВА Валентина Середня.  

Юні вчені прагнули порівняти, як різні умови гравітації вплинуть на їхні дослідження.

Перша команда – з Кривого Рогу. Школярі аналізували процес дифузії у металах. Підготували металеві пластини з міді та алюмінію. Усього – 8 зразків.

«Ми досліджуємо, де активніше відбувається процес дифузії. Частину зразків відправлять у космос, інші ж залишаться на Землі. На орбіті вони перебуватимуть 5-6 тижнів. Подивимося, у яких умовах пластини «зростуться» найшвидше», – розповіла вчителька хімії Криворізького ліцею Наталія Лихопавло.  

Впевнена: їхні досліди стануть у нагоді на виробництві.

«Наш експеримент допоможе визначити, які метали найбільш принадні для будівництва. Це значний вклад у розвиток космічного матеріалознавства», – додала Наталія Лихопавло.   

Друга команда – з Дніпра. Вчені вивчали властивості і бродіння дріжджів. Додали до них спеціальні кислоти – стимулятори росту. Перевірять, де ці організми розвиватимуться швидше – на Землі чи в космосі.

«Дріжджі – гарне джерело білка та інших корисних речовин. З них можна виготовляти препарати, здатні замінити повноцінний прийом їжі. Це дуже актуально для космонавтів, які перебувають у довгих відрядженнях», – каже наукова керівниця проєкту Марина Білан.         

Юні вчені – вихованці обласного відділення Малої академії наук України.

Астронавти продовжать досліди учнів на Міжнародній космічній станції. Проєкти полетять туди на космічному кораблі «SpaceX Dragon» вже влітку. Учасники спостерігатимуть за відльотом ракети на майданчику космічного центру Кеннеді НАСА у Флориді.

Україна долучається до програми SSEP вже вдруге. Цьогоріч у національному відборі взяли участь майже 900 дослідників з дев’яти регіонів України. Представили більш ніж 230 проєктів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook