ГоловнаCуспільство

Понад три тисячі вареників, народні гуляння зі спаленням Марени: у Дніпрі відсвяткували Колодія

У Дніпрі, на майданчику біля одного з міських парків, відзначили свято Колодія. Патріотично-культурний захід організував департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міської ради спільно із закладами позашкілля. Для відвідувачів підготували насичену святкову програму: яскраві тематичні фотозони, запальні виступи творчих колективів, танці, ігри, конкурси, частування. Про це йдеться у повідомленні Дніпровської міської ради.

«Сьогодні неділя — фінальний день сиропусного тижня. Свято Колодія — суто українське і має глибоке коріння. Головна його родзинка — спалення символу зими — солом’яної Марени, аби зустріти весну. Цього року є й інший символізм — хочеться не лише скорішого настання весни, а й нашої великої перемоги. Для дітей було багато конкурсів з подарунками. Для усіх охочих — традиційне частування варениками. А їх приготували 3,5 тисячі. Майстрині наших закладів позашкілля облаштували гарні солом’яні фотозони. Загалом, приємно було споглядати, що попри непрості часи люди долучилися до заходу, прищеплюючи дітям українські традиції. Головне — пам’ятати, що ми воюємо не лише за території, а й за те, щоб наші діти несли і передавали українські традиції», — підкреслила директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міськради Дар'я Біла.

Водночас, директор закладу позашкільної освіти «Дитячо-молодіжний центр «Лідер»» Роман Нечепурук зазначив: «Створили сьогоднішній захід спільно з нашими колегами — Центром художньо-естетичної творчості учнівської молоді. Майстрині, викладачі, вихованці долучилися до організації та проведення свята Колодія». 

За словами заступниці директора центру Інни Мітрохіної, рік тому так само планували святкувати Колодія і зробили цю Марену, яку сьогодні спалили. 

«Це конструкція висотою 4,5 метри. Близько 200 кг соломи пішло на її створення. Загалом нам знадобилося тоді два тижні. Торік через повномасштабне вторгення РФ не провели свято, і рік ця Марена стояла. Сьогодні її спалили, а з нею й усе погане», — додала Інна Мітрохіна. 

Юна дніпрянка Марія теж прийшла на свято: «Мені тут дуже сподобалося, зокрема й пригощання. Вареники з картоплею були дуже смачними. А загалом гарна атмосфера, чудовий настрій, запальні танці. Спалення Марени було чимось феєричним». 

Свято Колодія з театральними дійствами відзначили й у інших закладах позашкільної освіти. На таких різних святкових локаціях ще провели ярмарки з творчими доробками, які виготовили діти власноруч, смаколиками. Усе це можна було придбати за донат для допомоги військовим. Загалом вдалося зібрати понад 43 тис. грн.

Окрім того, етнофест «Колодій незламний» відбувся цього дня і на чотирьох локаціях закладів, підпорядкованих департаменту гуманітарної політики міської ради. Тут також для гостей була насичена святкова програма з національними забавами, танцями, веснянками, конкурсами та розвагами, частуванням традиційними українськими стравами та смаколиками.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook