ГоловнаCуспільство

У Туреччині з’явилася можливість обміну в ДП «Документ» українського посвідчення водія

Уже з 3 березня українці можуть обміняти національне посвідчення водія в Стамбулі. Послугу надають у мобільно-технічних комплексах ДП «Документ», що стало доступним завдяки співпраці сервісних центрів МВС та Державної міграційної служби України. Про це повідомляють у прес-службі регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області.

Туреччина стала четвертою країною, яка відкрила такі можливості для українців. Наразі обмін можна здійснити також у Польщі, Чехії та Словаччині.

Мобільні програмно-технічні комплекси у м. Стамбул знаходяться за адресою: Londra Asfaltı E-5 Karayolu Üzeri, Airport AVM, 34158 Bakırköy/İstanbul, Türkiye.

Послуга з обміну посвідчення водія надається за графіком:

  • вт — пт: 10:00 — 17:00;
  • сб: 10:00 — 15:30;
  • нд, пн — вихідні.

Із адресами усіх центрів ДП «Документ», які надають послуги, можна ознайомитись на офіційному сайті. Прийом громадян здійснюється за попереднім записом онлайн.

У яких випадках обмінюється посвідчення водія?

  • непридатність посвідчення для подальшого користування (зіпсоване, записи не читаються тощо);
  • зміна персональних даних власника (прізвище, ім’я, по батькові);
  • після закінчення терміну дії посвідчення водія (зокрема, для посвідчень, виданих вперше на 2 роки, обмін відбувається без складання іспитів, якщо водій протягом двох років з дня видачі такого посвідчення вчинив не більше двох адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху);
  • за бажанням власника.

Для отримання послуги обміну водійського необхідно подати пакет документів:

  1. паспорт громадянина України із зазначеним у ньому зареєстрованим місцем проживання, а якщо паспорт у форматі ID-картки без наявних відомостей про реєстрацію місця проживання, то разом надається витяг про реєстрацію місця проживання особи;
  2. довідка платника податків – «ідентифікаційний код»;
  3. наявне посвідчення водія, яке підлягає обміну;
  4. документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу тощо) у разі зміни таких даних.

Алгоритм надання послуги

Обмін посвідчень водія в ДП «Документ» у Стамбулі відбувається за стандартним алгоритмом: співробітники ДП «Документ» отримують від клієнта повний пакет документів, фотографують його та оформлюють заявку на обмін посвідчення водія, яку розглядає в Україні адміністратор сервісного центру МВС. У разі схвалення процедури за кордоном видруковують на спеціальному бланку новий документ, а старий вилучають.

Готове посвідчення водія можна забрати у день звернення, якщо в Україні не виникли обставини непереборної сили, коли опрацювання не є можливим. Зокрема, під час повітряної тривоги через ракетну загрозу на території України опрацювання заявок не проводиться.

У разі, якщо наявне посвідчення було видано до 2013 року, додатково проводиться запит-підтвердження дійсності посвідчення за місцем видачі. Час надання послуги збільшується на час отримання відповіді на такий запит. Законодавство України передбачає строк у 5 днів на виготовлення нового посвідчення водія.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook