ГоловнаCуспільство

Небезпечна шаурма стала причиною спалаху гострої кишкової інфекції в Дніпрі

У Дніпрі зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції (ГКІ) з 5 постраждалими. Усі випадки захворювання на ГКІ пов’язані із вживанням шаурми, придбаної в закладі громадського харчування - павільйоні «Шаурма». Постраждалі були госпіталізовані до КНП «МКЛ №21 ім. проф. Є.Г. Попкової» ДМР протягом двох днів після появи перших клінічних проявів у вигляді різних симптомів розладу роботи шлунково-кишкового тракту. Про це повідомила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

«Шляхом проведення лабораторно-інструментальних досліджень встановлено остаточний діагноз у постраждалих – гостра кишкова інфекція, викликана різного роду умовно-патогенними та патогенними бактеріями, зокрема у двох хворих виявлено Proteusmirabilis (протей відноситься до числа умовно-патогенних бактерій і може бути причиною токсикоінфекцій, диспепсій і різних гнійних захворювань; кількість виявлених Proteus mirabilis розглядають як показник фекального забруднення)», - розповіла Маргарита Малишева.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області було проведено позапланову перевірку дотримання закладом громадського харчування - павільйоном «Шаурма» - вимог санітарного законодавства та законодавства з безпечності харчових продуктів. При проведенні перевірки даного суб’єкта господарювання виявлені чисельні порушення, які призвели до спалаху та поширення гострої кишкової інфекції:

  • відсутня державна реєстрація потужності;
  • у закладі відсутні умови для належного миття і дезінфекції інвентарю та обладнання, які використовуються для приготування їжі, тобто не забезпечено здійснення заходів щодо виникнення ризику забруднення як інвентарю, так і продуктів харчування;
  • вода питна, яка використовується у виробництві харчових продуктів не проходить лабораторні дослідження, які мали б підтверджувати її безпечність і якість;
  • порушуються температурні умови при зберіганні харчових продуктів;
  • санітарно-гігієнічне утримання об’єкта та його прилеглої території незадовільне;
  • не надано дані щодо проходження медичного огляду персоналом;
  • виявлено в обігу харчових продуктів та сировини невідомого походження, без маркування та супровідних документів (а це 12 видів різного роду харчових продуктів – м'ясо, овочі, сир, ковбасні вироби, соуси тощо, загальною масою більш ніж 91 кг, які використовувалися для приготування шаурми) – такі продукти є небезпечними і непридатними для споживання людиною, створюють загрозу для життя і здоров’я людей та підлягають вилученню з обігу.

За результатами проведеної перевірки суб’єкта господарювання:

  • надано припис та розпорядження з термінами усунення встановлених порушень;
  • винесено рішення про вилучення з обігу продуктів, що не відповідають законодавству про харчові продукти (більш, ніж 91 кг харчових продуктів та сировини);
  • винесено рішення про призупинення діяльності закладу на 10 робочих днів для усунення встановлених порушень;
  • направлено лист до ГУ Національної поліції про вжиття відповідних заходів та порушення кримінальної справи за ст.325 ККУ.

Крім того, за результатами проведених під час санітарно-епідеміологічного розслідування лабораторних досліджень харчових продуктів, інвентарю та обладнання виявлено значне бактеріальне забруднення, зокрема висіяно Proteus mirabilis, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia Coli, які є умовно-патогенними та патогенними бактеріями, що можуть викликати гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.

«Підводячи підсумки, можемо зробити висновок, що джерелом інфекції стало саме бактеріальне забруднення інвентарю та харчових продуктів. Фактор передачі – готова страва шаурма, яку вживали постраждалі. Механізм передачі – фекально-оральний. І, звісно, причиною та обставинами спалаху стало елементарне недотримання працівниками закладу правил особистої гігієни, порушення правил при поводженні з харчовими продуктами, під час їх зберігання та реалізації, порушення санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів. Все це, власне, й сприяло поширенню інфекції»,- резюмувала фахівчиня.

Наразі заклад громадського харчування «Шаурма» не функціонує. У закладі здійснюються протиепідемічні заходи та заходи щодо усунення встановлених порушень.

Маргарита Малишева проінформувала, що у поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

  • 3 випадки отруєння дикорослими грибами (зокрема минулого тижня зареєстровано випадок отруєння 11 дитини, що вживала сушені мухомори, придбані через інтернет-мережу);
  • 2 випадки ботулізму, один з яких летальний (в обох випадках вживання соленої риби власного приготування);
  • 1 випадок гострої кишкової інфекції після вживання придбаної на стихійному ринку копченої риби;
  • спалах сальмонельозу через суші, придбаних на винос (у результаті чого постраждало 13 осіб, з них – 5 дітей);
  • випадок гострої кишкової інфекції в організованому дитячому колективі (у результаті якого постраждало 4 дітей).
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook