ГоловнаCуспільство

Житло, робота, гуманітарна, юридична, медична допомога: Дніпро комплексно допомагає всім вимушеним переселенцям

Комфортне місцепроживання, допомога з пошуком роботи, харчуванням та допомога у вирішенні інших питань. Дніпро продовжує приймати та допомагати вимушеним переселенцям. Бо надавати їм необхідну допомогу - це одне з головних завдань міського голови Дніпра Бориса Філатова, яке він поставив перед відповідними департаментами. Про це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

Наше місто за увесь час повномасштабного вторгнення прийняло найбільшу кількість вимушено переміщених осіб. На сьогодні у Дніпрі офіційно зареєстровано понад 180 тис. ВПО. Всі вони знаходять у Дніпрі роботу, винаймають житло, але ті, в кого немає такої можливості - безкоштовно можуть проживати у приватних шелтерах, гуртожитках державної форми власності, комунальних закладах та установах департаменту соціальної політики ДМР. На сьогодні їх 38, де проживають 3084 переселенці. 

І лише у Центрі розміщення внутрішньо переміщених осіб на сьогодні мешкає понад 130 осіб. З них і вимушена переселенка з Луганщини Ірина. Жінка під обстрілами виїжджала 14 квітня та знайшла прихисток у нашому місті. Ірина каже, що від її будинку російські терористи не лишили нічого. Його розтрощила російська ракета. 

«Я вивозила із Кремінної свого паралізованого тата, якого і поховала тут у Дніпрі, а також доньку та онука. Останні поїхали за кордон, а я лишилась у Дніпрі, бо в мене тут робота. Крім цього, у Дніпрі я отримую якісну медичну допомогу, бо перед війною я потрапила в аварію, після якої маю проблеми з хребтом. Тож наразі я отримую комплекс різних процедур. Щодо місцепроживання, то я всім задоволена, в цьому шелтері я отримую все, аби почувати себе комфортно. Нас годують, надають постійно гуманітарну допомогу. Дуже дякую Дніпру за теплий прийом», - зазначила вимушена переселенка Ірина Ходорова. 

Центр розміщення внутрішньо переміщених осіб був організований в перші дні повномасштабного вторгнення та розрахований на 200 осіб. Майже за 16 місяців війни тут прийняли близько 10 тис. переселенців. На постійній основі в Центрі мешкали 150-200 осіб. Через тяжкі бої на Сході та Півдні України до Дніпра і, відповідно, до шелтера, продовжують прибувати вимушені переселенці з Луганської, Донецької, Херсонської, Миколаївської, Запорізької областей, Нікополя і Марганця.

«Працівники інспекції з питань праці та зайнятості населення є волонтерами у Центрі та від першого дня опікуються ВПО: допомагаємо з побутом, комунікаціями та оформленням документів. Крім цього, на сьогодні 90% з осіб працездатного віку - працевлаштовані. В цьому питанні ми допомагаємо кожному. Вони працюють або на релокованих, або на міських підприємствах. Всіх переселенців ми забезпечуємо гарячим харчуванням за рахунок міського бюджету Дніпра», - зазначила координаторка шелтеру, начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР Тетяна Янушкевич. 

Крім цього, тут для переселенців облаштували комфортні кімнати на 4-6 людей для проживання з наданням постільної білизни, засобів гігієни, посуду, побутової техніки і одягу. Також кожен вимушений переселенець отримує медичне обслуговування, за потреби - консультації юристів, допомогу у відновленні документів, психологічну допомогу. Крім того, для дітей тут постійно влаштовують різні свята з подарунками.

«Сьогодні ми завітали у цей шелтер, аби перевірити, як виконується доручення міського голови щодо надання допомоги всім переселенцям, які проживають у Дніпрі. І я задоволений тим, як організована робота у цьому шелтері з переселенцями. Гарні умови проживання, щоденно кожен з переселенців отримує харчування, яке було організовано нашим департаментом. Всі вони отримують будь-яку допомогу, яку потребують», - зазначив заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики ДМР Едуард Підлубний, який 8 липня є черговим по місту.

Також він перевірив укриття на станції метро «Метробудівників». Бо з початку повномасштабного вторгнення станції дніпровського метрополітену слугують захистом для мешканців Дніпра під час повітряної тривоги. На станціях «Вокзальна», «Метробудівників» та «Проспект Свободи» платформи облаштовано мобільними лавами. Зокрема, на станції «Метробудівників» є 5 таких лав, якими можна скористатися як додатковими місцями для сидіння. Також за допомогою таких модульних лав легко облаштувати місце для сну. Вони трансформуються у повноцінне односпальне ліжко, яке витримує до 500 кг ваги. 

Додатково місцями для сидіння облаштували касові зали станцій. 

«На цій станції одночасно може перебувати близько 1000 людей. Під час повітряної тривоги метрополітен надає їм можливість користуватися санітарними вузлами та очищеною водою. Також тут в наявності є медична аптечка. Крім цього, станція забезпечена мобільним зв’язком та інтернетом. Також зазначу, що метрополітен надає безперешкодний доступ до укриття у нічний час. Тобто навіть при відсутності загрози, містяни можуть перечекати ніч на станціях. Вночі для їхньої зручності додатково включаються ескалатори на спуск до станції та підйом до виходу у місто», - підсумував Едуард Підлубний.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook