ГоловнаCуспільство

Дніпро – найбільший в Україні хаб з порятунку поранених

Мінно-вибухові та осколкові поранення, ампутації, спино-мозкові та черепно-мозкові травми. Випадки, які іноді не сумісні з життям. У медзакладах Дніпра цілодобово рятують, надають допомогу та реабілітують всіх, кому це потрібно. Пан В’ячеслав потрапив під мінометний обстріл у районі Кремінної. В нього повністю розтрощена п’ята.

«Лікарі врятували мені ногу. Зараз зі мною працюють фізіотерапевти. Вони роблять все можливе, щоб я повноцінно ходив. Мені ще державу боронити», - розповідає нацгвардієць В’ячеслав.

У Дніпрі в одній з міських лікарень працює унікальне для всієї країни відділення фізичної та реабілітаційної медицини. Сучасне обладнання та кваліфікована допомога лікарів у прямому сенсі – ставить пацієнтів на ноги.

«Може бути так, що з однієї сторони ампутація однієї кінцівки, а з іншої, наприклад, розтрощена плечова кінцівка. Ми одночасно маємо надати функціонал пацієнту і навчити якимось побутовим навичкам, або компенсувати, або адаптувати його до того, що він має робити кожного дня: вмитися, почистити зуби, одягтися самостійно в кінці кінців. Ми працюємо в реабілітаційному циклі. Це означає наступне: ми оцінюємо пацієнта, його функцію переводимо в цифру, щоб зрозуміти, чого ми досягли, працюємо над цим питанням, а потім дивимось на результати», - коментує завідувачка відділення фізіотерапевтичної медицини Алла.

За свій порятунок дякує лікарям Дніпра військовослужбовець Денис. Пів року тому, у ближньому бою під Бахмутом, йому поранило ноги.

«Дякую персоналу, вони постійно тримають мій стан на контролі та і просто, по-людськи, питають, як справи. Мені оперативно зробили операцію, поставили апарати, зафіксували всі кістки. Рани вже загоюються», - розповідає Денис.

У відділенні - надсучасне реабілітаційне обладнання. Крім того, є апарат ультразвукової діагностики, що значно скорочує час для пацієнтів та фахівців, коли треба зробити додаткове обстеження. Та головне - спеціалісти, які рятують людей. У відділенні працюють лікарі фізіо-реабілітаційної медицини, фізіотерапевти, ерготерапевти, логопеди, психологи, реабілітаційні медсестри.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook