ГоловнаCуспільство

Як діти Дніпра будуть навчатись на змішаній формі у ліцеях, старших, середніх класах та у початковій школі

80 % за партами, а 20 % онлайн. Приблизно так виглядатиме змішана форма навчання у школах. Її разом із іншими формами пропонують на розгляд батьків у Дніпрі. Про це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

«Змішана форма навчання – це поєднання очного навчання з дистанційним. Бо комітет Верховної Ради України надав головну рекомендацію – повернути дітей за парти. Ще торік служба якості освіти України провела моніторинг щодо освітніх втрат під час ковіду та повномасштабного вторгнення і виявила чималі освітні прогалини. Тож згідно з цими рішеннями комітет ВР надав школам відповідні рекомендації, як правильно повернути дітей за парти. Головна вимога – облаштоване укриття. На сьогодні у Дніпрі 116 шкіл із 154 мають найпростіші укриття, які відповідають вимогам наказу № 579 Міністерства внутрішніх справ. А ті школи, які без укриттів, працюватимуть на базах тих, де воно є. Також у тих школах, де укриття має 500 місць, а дітей, наприклад, понад 1000 – навчатимуться у дві зміни. За санітарними нормами молодша школа буде у першу зміну, старша – у другу. Перша зміна триватиме з 08:00 і до 11:25, а друга з 12:00 і до 16:25. Чому до 16:25? Бо ми розуміємо, що через два місяці стане темніше і діти мають безпечно добиратись додому. До того ж наші музичні, спортивні та художні школи будуть підлаштовуватись під цей час, аби діти встигали відвідувати і їх», – прокоментувала начальниця відділу освіти департаменту гуманітарної політики ДМР Людмила Кошман. 

Нині батьки Дніпра продовжують обирати форми навчання для дітей та подають відповідні заяви до навчальних закладів. У КЗО «СЗШ № 35» ДМР з формою навчання вже визначились близько 70 % батьків. Більшість обрала саме змішану форму навчання. 

«Цю форму навчання обрали у більшості саме батьки першачків. Для тих, хто бажає навчатись змішано, ми збираємо дітей та проводимо тренування і прокладаємо маршрути – як, з якого класу швидко та безпечно потрапити в укриття. В нашій школі воно повністю готове та розраховане на 780 людей. Але через те, що в нашій школі навчається 1 240 учнів ми навчання ділимо на дві зміни», – прокоментувала в. о. директора КЗО «СЗШ № 35» ДМР Ірина Карпенко. 

Про хоча б змішану форму навчання мріє і Владислав: «Перший та другий клас я навчався офлайн, а далі був карантин, а потім повномасштабне вторгнення, через що ми почали вчитись онлайн. Дуже сумую за тим часом, коли бачились щодня з друзями у школі. Хочу як раніше побігати з однокласниками та сидіти за партою. Бо не вистачає живого спілкування», – коментує учень 5 класу КЗО «СЗШ № 35» ДМР Владислав.

Така ж сама ситуація і в КЗО «СЗШ № 107» ДМР. Там вже подали заяви 80 % батьків, які обрали змішану форму або дистанційну. Але за словами директора КЗО «СЗШ № 107» ДМР Ольги Рудої, більшість батьків обрала все ж офлайн-навчання. 

«Ми попередньо проводили опитування серед батьків, аби приблизно розуміти хто яку форму хоче обрати. Далі ми надали батькам приблизний план навчання. Його розробляли за рекомендаціями нашого гуманітарного департаменту та Верховної Ради. Нині батьки продовжують подавати заяви, і на сьогодні ми вже розуміємо, що в нас на кожній паралелі буде один дистанційний клас. А для змішаної форми в нас теж буде дві зміни. Предмети будемо змінювати, аби кожен з уроків діти вивчали як онлайн, так і офлайн», – прокоментувала Ольга Руда. 

Більшість батьків обирають змішану форму навчання і у КЗО «Ліцей спеціальної військово-фізичної підготовки при Університеті митної справи та фінансів» ДМР. Це заклад спеціалізованої освіти військового спрямування. Забезпечує як загальну середню освіту, так і профільну. Туди вступають юнаки, котрі закінчили 7, 8 та 9 класи.

«У нас поглиблене навчання фізичної підготовки та предмету «Захист України». До 2014 року в нас навчалось майже 400 ліцеїстів. Спочатку військової агресії в тому ж році ми втратили контингент. Станом на 2022 рік, в нас навчалось близько 250 дітей, зараз приблизно стільки ж. Що стосується організації освітнього процесу – ми знаємо, що є рішення міськради, що батьки самі обирають форму навчання – змішану, дистанційну, індивідуальну. Тож ми на сьогодні отримали 150 заяв від батьків і більшість обрали змішану форму навчання. В нас навчання починається о 07:45, закінчується о 17:00. Батьки на роботі, але діти під контролем. Це дуже зручно всім. Ми готові приймати дітей. Наше найпростіше укриття розраховане на 350 осіб. Разом з нашими працівниками в нас 330 осіб. Тобто ми можемо когось ще до себе прийняти в сховище», – каже директор ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Юрій Камишан.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook