ГоловнаCуспільство

Встановлюють пожежну сигналізацію, оновлюють підлогу та фарбують стіни: у Дніпрі продовжують облаштовувати укриття в будинках ОСББ

У Дніпрі тривають ремонти укриттів, які розташовані в підвальних приміщеннях ОСББ. Підлогу у сховищах заливають бетоном, стіни фарбують, встановлюють пожежну сигналізацію та місця для сидіння. Такі роботи у підвалах будинків департамент з питань самоорганізації населення ДМР починає після звернень мешканців на гарячу лінію міськради.

«Важливо, аби мешканці розуміли – не кожен підвал є укриттям, в якому безпечно можна перечекати повітряну тривогу. Після звернення мешканців щодо облаштування та ремонту укриття в тому чи іншому будинку наш департамент разом з ДСНС проводить обстеження приміщення. Якщо воно не відповідає хоча б одному з критеріїв ДСНС, ми не можемо облаштувати таке укриття коштом громади», – розповів Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР.

Аби підвальне приміщення було облаштовано як укриття коштом міста, воно має відповідати низці вимог. Наприклад, вхід заввишки не менше ніж 2 метри. Якщо площа підвалу понад 50 квадратних метрів, то має бути 2 входи. На шляху евакуації не повинно бути комунікацій і транзитних труб, які не можна перекрити з підвалу. В самому ж підвалі має бути вентиляція та пожежна сигналізація.

«Цього року ми отримали близько 50 заявок на облаштування укриттів у будинках ОСББ. 20 з них ми відхилили в телефонному режимі, через невідповідність вимогам ДСНС. Представники департаменту здійснили 30 виїздів, аби обстежити підвальні приміщення будинків. Всім вимогам ДСНС відповідало лише 10. Саме вони і будуть облаштовані як укриття. Ремонти проведуть до кінця вересня», – зазначив Владислав Макарець.

Підвальне приміщення ОСББ «Платонова 26» відповідає всім вимогам ДСНС. Роботи з облаштування укриття мають початися у вересні. Зараз триває підготовчий етап.

«Ми дуже вдячні, що міськрада швидко відреагувала на нашу заявку, швидко приїхали. З початком повномасштабного вторгнення РФ ми як мешканці намагались облаштувати укриття власними силами. Принесли воду, диванчики, столики поставили. Але зараз нам потрібна допомога міста, адже підлогу, стіни, сигналізацію ми самі не зробимо – дуже дорого. Тож вдячні, що нам допомагають», – розповіла Лідія, мешканка ОСББ «Платонова 26».

В ОСББ «Слобожанський 68-68А» роботи з облаштування укриття вже почались. Проведення ремонту в будинку було важливим пріоритетом, адже за цією адресою розташований і Клуб «Фантазія» Дитячо-молодіжного центру «Лідер» ДМР. Наявність укриття обов’язкова для роботи закладу.

«Зараз виконана половина із запланованих робіт. Ремонт, який ми проводимо тут, буде проведено і в інших укриттях, які відповідають вимогам ДСНС. Це залиття підлоги бетоном, штукатурка, фарбування стін, встановлення місць для сидіння. На цьому об'єкті було змонтовано ще один аварійний вихід, бо його тут не було. Роботи плануємо закінчити до кінця тижня», – каже Владислав Макарець.

Аби подати заявку на облаштування укриття в вашому будинку, необхідно звернутися на гарячу лінію міськради за номерами: (056) 732-12-12, (095) 732-12-12, (096) 732-12-12, (073) 732-12-12.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook