ГоловнаCуспільство

Чому важливо передати показання газового лічильника у жовтні?

30 вересня закінчується «газовий рік». Отже, побутові споживачі газу в період з 1 по 5 жовтня мають обов’язково передати показання своїх газових лічильників до фахівців газорозподільної компанії. Чому це важливо – читайте пояснення від фахівців Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ».

З 1 січня 2024 року щомісячну плату за доставку газу будуть розраховувати, ґрунтуючись на обсягах споживання за попередній «газовий рік». Це період з 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023 року.

Якщо, скажімо, з 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023 року обсяг споживання газу у квартирі або приватному будинку зменшився, то вже наступного року зменшиться і вартість доставки газу по цьому об’єкту.

Саме для того, щоб вартість розподілу газу у 2024 році була розрахована саме на підставі ваших фактичних, а не прогнозних обсягів споживання, вкрай важливо вчасно передати показання газового лічильника у жовтні.

Акцентуємо увагу, що згідно з Кодексом газорозподільних систем, затвердженим НКРЕКП, побутовий споживач зобов'язаний щомісяця станом на 1 число місяця знімати фактичні показники лічильника газу та протягом п'яти діб (до 5 числа включно) надавати їх Оператору ГРМ, щоб уникнути розбіжностей у розрахунках за послуги з газопостачання.

Нагадуємо, що з 1 червня 2023 року згідно з Постановою НКРЕКП № 971 від 31 травня 2023 року провадження господарської діяльності з розподілу/доставки природного газу у Дніпрі Дніпровському районі здійснює новоутворена Дніпровська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України».

Передати показання лічильників газу фахівцям Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» з 1 по 5 жовтня включно мешканці Дніпра та Дніпровського району можуть наступними способами:

  1. через «особистий кабінет» ТОВ «ГАЗМЕРЕЖІ»: https://my.grmu.com.ua/register
  2. в «особистому кабінеті» Нафтогазу: https://my.gas.ua/login
  3. через чат-бот у Viber: https://chats.viber.com/naftogazpostach
  4. через чат-бот у Telegram: https://t.me/GASUA_bot
  5. за допомогою електронної адреси client@gas.ua
  6. через голосове меню IVR (натиснувши кнопку 2) або дочекавшись з’єднання з оператором Контакт-центру ГК «Нафтогаз України» за номерами:
  • 066-300-2-888 (Vodafone);
  • 098-300-2-888 (Kyivstar);
  • 093-300-2-888 (Lifecell);
  • 057-708-01-87 (Укртелеком);
  • 056-747-36-35 (Укртелеком).

Незабаром в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Саме тому питання розрахунків за послуги з розподілу природного газу набувають неабиякої актуальності, адже від своєчасного отримання Оператором газорозподільних систем коштів за доставку палива споживачам залежить безперебійне та надійне газопостачання.

Готуючи газові мережі до опалювального сезону, фахівці Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» проводять комплексне приладове обстеження (КПО) розподільних газопроводів, газопроводів-вводів, усувають пошкодження ізоляції, здійснюють капітальний ремонт газопроводів та споруд на них. Ці роботи дозволяють підвищити безпеку використання газу у побуті та забезпечують надійну доставку палива в режимі 24/7.

«Вчасне технічне обслуговування, модернізація та реконструкція всіх складових ГРМ є важливим етапом у підготовці до нового опалювального сезону, – коментує головний інженер Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» Вадим Дущак. – Фахівці нашої компанії продовжують проводити комплекс заходів, спрямованих на підвищення надійності розподілу газу споживачам в сезон низьких температур». 

Так, для сталого та безпроблемного проходження опалювального періоду 2023-2024 років станом на 19.09.2023 року дніпровські газовики виконали КПО наземних та підземних газопроводів протяжністю майже 1,3 тис км, технічний огляд близько 3,1 тис км газових мереж, технічний огляд близько 1260 одиниць ГРП та ШГРП, поточні ремонти майже 730 одиниць ГРП та ШГРП.

У рамках затвердженого Плану розвитку газорозподільної системи персонал Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» також виконує роботи з будівництва установок катодного захисту газопроводів від корозії, заміну застарілих комбінованих будинкових регуляторів тиску, встановлення, повірку та заміну побутових лічильників для забезпечення комерційного обліку природного газу, який є стратегічно важливим енергоресурсом, особливо в умовах війни в Україні.

Варто зазначити, що цьогоріч аварійна служба Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» оперативно відреагувала на 4,2 тис заявок. Щодня диспетчери служби "104" отримують до сотні викликів від дніпрян. Майже 75% опрацьованих звернень стосувались наявних витоків газу у помешканнях споживачів. 

Попри бойові дії, що тривають у нашій державі більше півтора року, усі заплановані роботи на системі газопостачання Дніпра та Дніпровського району виконуються згідно затверджених графіків та своєчасно, адже технічний персонал Дніпровської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» працює для комфорту та безпеки кожного з 407 тисяч споживачів газу!

Газовики дякують усім клієнтам, якій сплачують за розподіл газу вчасно та у повному обсязі, та сподіваються на свідомість і відповідальність дніпрян у питанні розрахунків з газорозподільною компанією.

Саме вчасна оплата за послуги з розподілу блакитного палива - запорука сталого та безаварійного газопостачання в опалювальний сезон 2023-2024 років. Рекомендуємо нашим клієнтам не накопичувати борги та здійснювати оплату через новий «особистий кабінет» ТОВ «ГАЗМЕРЕЖІ» на сайті my.grmu.com.ua або іншим зручним способом.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook