ГоловнаCуспільство

Ситуація з водопостачанням у Дніпропетровській області: результати моніторингу фахівців Держпродспоживслужби

Держпродспоживслужба області продовжує вживати заходи з ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зокрема у частині забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, продуктів харчування на території області, контролю якості та безпечності питної води на водопроводах з Каховського водосховища, у резервних джерелах водопостачання, у пунктах роздачі питної води тощо.

Детальніше про ситуацію з водопостачанням по області та заходи з ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС доповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час пресконференції у ІА «Мост-Дніпро».

«Централізоване водопостачання у м.Нікополі, м.Марганці, м. Покрові та деяких громадах (Червоногригорівська селищна територіальна громада, частина населених пунктів Першотравневської та Покровської сільських територіальних громад) відновилось. Однак є декілька громад, у яких централізоване водопостачання відсутнє вже майже три місяці. Це Томаківська селищна ОТГ, Мирівська сільська ТГ та частина населених пунктів Покровської сільської ТГ»,- повідомила спеціалістка.

Також вона додала, що у зазначених вище громадах, де відсутнє централізоване водопостачання, облаштовано 12 громадських колодязів та 21 артезіанську свердловину, щоб мешканці мали постійний доступ до води.

ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено лабораторні дослідження проб води, відібраної зі свердловин, виявлені нестандартні результати за фізико-хімічними показниками, а саме: перевищення нормативів за вмістом нітратів, хлоридів, сульфатів, сухого залишку, загальної жорсткості та окиснюваності перманганатної. Крім цього, у деяких точках відбору були виявлені нестандартні результати за мікробіологічними показниками, а саме наявність загальних коліформ, при їхній відсутності в нормі.

«Така вода не відповідає показникам епідемічної безпеки, а, отже, може використовуватись виключно у технічних цілях, для питних потреб її вживати заборонено! Про що поінформовано населення та направлено інформаційного листа до органів місцевого самоврядування»,- зазначила Маргарита Малишева.

На сьогодні у Нікопольському районі продовжують функціонувати 88 пунктів видачі води, де розміщено 140 ємностей з технічною та питною водою. А також населення району отримує бутильовану питну воду. 

«За минулий тиждень на території області ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» досліджено 186  проб питної води на відповідність вимогам ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та наказу МОЗ України від 22.04.22 № 683 «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру». За мікробіологічними показниками всі досліджені проби питної води відповідають встановленим нормативам»,- проінформувала фахівчиня.

За словами Маргарити Малишевої, з початку весняного водопілля дотепер дещо погіршились органолептичні показники води (смак, присмак, забарвленість, каламутність). Інші фізико-хімічні показники  - на рівні багаторічних значень, без аномальних змін.

Інформація щодо результатів лабораторних досліджень питної води направляються керівникам об’єктів водопостачання, до органів місцевої влади та самоврядування.

«На період воєнного стану, враховуючи нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, зокрема і на системах водопостачання, наполегливо рекомендуємо населенню області вживати для питних потреб лише кип’ячену або питну доочищену фасовану воду промислового виготовлення для збереження здоров’я і профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань»,- акцентувала головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook