ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

Наркотики через криптогаманці: СБУ ліквідувала на Дніпропетровщині наркоугруповання з місячним обігом у мільйон гривень

Служба безпеки України успішно провела операцію по припиненню діяльності злочинної групи, яка займалася наркоторгівлею через використання криптогаманців на території Дніпропетровської області. За встановленою інформацією, ця група функціонувала із місячним обігом, що становив близько одного мільйона гривень.

Організаторами наркобізнесу виявилися троє мешканців Дніпра. Вони орендували квартиру та приватний будинок, вигляд якого було замасковано під фермерське господарство, де встановили дві нарколабораторії для виробництва та фасування заборонених наркотичних речовин.

Для організації продажу наркотиків, учасники групи використовували складну систему Телеграм-ботів, керуванням якою займався один з зловмисників. Зокрема, всі фінансові розрахунки проводилися через криптогаманці, що значно ускладнювало виявлення та документування їхньої злочинної схеми.

Збут наркотиків проводився за допомогою так званих «закладок». За наявною інформацією, дана схема існувала більше року, а учасники групи були дуже обережні та конспіровані. Вони постійно змінювали методи оплати, реквізити та маршрути переміщення, не проводили особистих зустрічей, і це робило їх важкою мішенню для правоохоронних органів.

Кіберфахівці Служби безпеки викрили зловмисників і заблокували діяльність наркогрупи. Під час санкціонованих обшуків у учасників наркобізнесу правоохоронці вилучили партію готових до продажу наркотичних речовин, обладнання для його виготовлення, банківські картки та реквізити доступу до криптогаманців, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності.

Наразі в рамках кримінального провадження всім фігурантам повідомлено про підозру за ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Всіх учасників затримано в порядку ст. 208 КПК, і найближчим часом судом планується обрання їм запобіжного заходу.

Досудове розслідування триває з метою встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до наркобізнесу.

Енергетик, співробітник промислового підприємства та колишня співробітниця міськради: СБУ на Дніпропетровщині викрила чергових колаборантів

Служба безпеки України провела успішну операцію на Дніпропетровщині, яка була спрямована на припинення деструктивної проросійської агітації. Співробітники СБУ заблокували діяльність чергових ворожих колаборантів, які активно просували антиукраїнські наративи та підтримували ворожий вплив.

Один із виявлених колаборантів, мешканець Кривого Рогу, фахівець у сфері енергозабезпечення, який займався антиукраїнською агітацією в інтернеті. Він активно спілкувався з колишніми товаришами по військовій службі у радянські часи та громадянами Російської Федерації, що зміцнювало його проросійську позицію. Чоловік розповсюджував деструктивний контент з російським спрямуванням, заперечуючи факти збройної агресії Росії проти України та глорифікуючи ворожу армію.

Інший житель Кривого Рогу, який працював на одному з промислових гігантів регіону, активно підтримував путінський режим та пропагував антиукраїнські ідеї через свій особистий акаунт у соціальній мережі. Він підтримував військову агресію Росії проти України і проведення ворогом так званої «спеціальної воєнної операції», розміщуючи відповідні повідомлення та коментарі. Пости доповнював власними коментарями, де закликав скоритися «великій Росії» і позбавитись «укронацистів» при владі.

Крім того, колишня співробітниця однієї з міських рад Павлоградського району активно розповсюджувала проросійську пропаганду через свою сторінку в соціальній мережі. Її інформаційний контент містив публічні заклики до підтримки політики Російської Федерації та дискредитацію керівництва України та української армії.

Співробітники СБУ викрили колаборантів і припинили їхню ворожу агітацію. Під час проведення слідчих дій правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони, які використовувалися агітаторами для протиправної діяльності.

Наразі трьом російським прихильникам оголошено підозру за статтею 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність), і розпочаті кримінальні провадження.

Корупційна схема в ритуальній службі: СБУ виявила посадовця, що видавав дозволи на поховання лише за хабар

Служба безпеки викрила чергову корупційну схему у комунальному підприємстві «Міська ритуальна служба» Дніпровської міської ради. Очільник одного з міських цвинтарів був виявлений у вимаганні хабарів у обмін на видання дозволів на поховання.

За офіційними тарифами, встановленими на поховання, вартість складала 4700 гривень, однак посадовець вимагав 40 тисяч гривень за одне поховання. У випадку відмови мешканців платити цю «данину», він категорично відмовляв у прийнятті заяв для виділення місця для поховання близьких осіб.

Співробітники СБУ викрили посадовця «на гарячому» під час отримання неправомірної вигоди. За матеріалами Служби безпеки, фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Судом найближчим часом планується обрання запобіжного заходу. Нагадуємо, що у минулому році СБУ викрила на хабарництві майже весь керівний склад зазначеного комунального підприємства.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook